Rusia susține că deține documente cu „adevărata natură” a crimelor din Bucha. Ce decizie a luat în apărarea sa

Cătălina Burghelea 05.04.2022, 06:16
Rusia susține că deține documente cu „adevărata natură” a crimelor din Bucha. Ce decizie a luat în apărarea sa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „tortură” și „crimă”, după ce au apărut imaginile șocante de la Bucha, în regiunea Kiev, unde au fost găsite gropi comune și sute de cadavre ale civilor. Liderul de la Kiev i-a numit pe soldații ruși „ucigași, torționari, violatori și jefuitori”, afirmând că „răul concentrat a venit pe pământul nostru”. Iar Occidentul este pregătit să lanseze o nouă serie de sancțiuni împotriva Federației Ruse, pe care o acuză de „crime de război”.

Solicitare din partea Rusiei pentru rezolvarea crimelor din Bucha

Pe fondul acestor acuzații, Moscova a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care să se pronunțe asupra „provocărilor odioase” comise în regiunea Kiev. Bucha a fost ocupat timp de mai multe săptămâni de forțele ruse, iar după ce au părăsit orașul, ucrainenii au descoperit sute de morți pe străzi și în gropi comune. Civilii au fost legați la mâini, împușcați în genunchi și executați.

Moscova susține că deține documente importante despre măcelul din regiunea Kiev

În acest context, Rusia va prezenta documente care vor arăta „adevărata natură” a evenimentelor petrecute în oraşul ucrainean Bucha, unde armata rusă este acuzată că a ucis civili.

 „Prin reprezentantul nostru permanent (la ONU), vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate documente precise cu privire la adevărata natură a evenimentelor”, a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.

Nimeni nu crede afirmațiile Kremlinului

Un oficial american a criticat cererea Rusiei către Consiliul de Securitate al ONU și spune că nimeni afirmațiile Moscovei.

„Rusia folosește același scenariu ca și pentru Crimeea și Alep: forțată să apere atrocitățile de la Bucha, Moscova cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se preface indignată și pentru a cere ca partea adversă să fie trasă la răspundere”, a precizat șefa Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAid), Samantha Power, fost ambasador american la Națiunile Unite.

Lavrov spune că imaginile cu masacrul sunt fals

Înaintea declaraţiei ministrului rus de Externe, Kremlinul negase vehement toate acuzaţiile care i se aduc privind descoperirea unui număr mare de civili morți în oraşul Bucha, după retragerea soldaților ruși. Serghei Lavrov a afirmat că imaginile cu masacrul sunt false, denunţând o campanie de „propagandă şi dezinformare”.

Cine a comandat ororile din Bucha

Serviciile secrete ucrainene au descoperit cine s-a aflat în spatele masacrului de la Bucha: Omurbekov Asanbekovici. Datele personale ale rusului au fost publicate acum pe internet de hackeri. Potrivit activiştilor InformNapalm, unitatea militară 51460, brigada 64 de artilerie motorizată ar fi cea responsabilă de execuțiile în masă de lângă Kiev.

Unitatea este condusă de locotenent-colonelul Omurbekov Asanbekovici, ale cărui date private de contact au fost făcute publice. Astfel, hackerii au aflat numele, adresa şi numărul de telefon ale acestuia, care au fost distribuie pe mai multe grupuri de Telegram.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...