Reacțiile liderilor români, după masacrul de la Bucha. Klaus Iohannis: Toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească

Ana Anitoiu 04.04.2022, 09:34
Reacțiile liderilor români, după masacrul de la Bucha. Klaus Iohannis: Toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească

Liderii români au reacționat după masacrul din orașul Bucha ce a avut loc după ce militarii ruși au invadat Ucraina, pe 24 februarie. Președintele Klaus Iohannis a declarat că toți cei care vor fi găsiți vinovați trebuie să plătească. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au condamnat la rândul lor acțiunile soldaților lui Vladimir Putin.

Klaus Iohannis, despre masacrul de la Bucha

În nordul Ucrainei, de unde militarii ruși s-au retras sau au fost alungați, au început să iasă la iveală orori. Au fost descoperite gropi comune ce au fost săpate între blocuri. De exemplu, în Bucha și Irpin, cadavrele celor omorâți de soldații liderului rus Vladimir Putin zac în astfel de gropi sau chiar pe străzi.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că imaginile din localitatea Bucha din regiunea Kiev și din alte orașe trebuie să amintească întregii lumi că războiul declanșat de Rusia trebuie să fie oprit. Șeful statului a spus despre ofensiva rusă că este o „agresiune ilegală”.

„Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucha și alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească! Justiția internațională trebuie să prevaleze!”, a scris președintele Klaus Iohannis, duminică, pe Twitter.

Reactiile liderilor romani, dupa masacrul de la Bucha
Nicolae Ciuca. Foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Cum au reacționat Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

La rândul său, prim-ministrul României a transmis că aceste crime îngrozitoare ce au fost comise de soldații ruși în Ucraina trebuie să fie judecate și pedepsite de justiția internațională. Nicolae Ciucă a adăugat că femeile, copiii, toți civilii „abuzați și uciși cu sânge rece” de militarii lui Vladimir Putin așteaptă să li se facă dreptate.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a transmis că cei vinovați de atrocitățile din Ucraina trebuie să fie trași la răspundere de justiția internațională. Bogdan Aurescu a precizat că România sprijină o anchetă amănunțită ce a fost demarată de Curtea Penală Internațională.

Totodată, ororile ce au fost descoperite în Ucraina, după ce Rusia a declanșat ofensiva la data de 24 februarie, au fost condamnate în cei mai duri termeni de către liderii occidentali și organizațiile internaționale.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat șocată de masacrul pe care l-au comis soldații ruși în orașul ucrainean Bucha. Ea a decretat zi de doliu național în memoria victimelor de până acum ale războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin.

De cealaltă parte, Rusia a respins, duminică, acuzațiile conform cărora militarii săi au omorât civili în orașul ucrainean Bucha aflat aproape de capitala Kiev. Varianta susținută de Moscova este că imaginile cu cadavre au fost, de fapt, fabricate de Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...