Lupta cu prețurile la gaze, pe masa UE. Cum răspund oficialii europeni „amenințării” rusești

Andrei Dumitrescu 07.10.2022, 10:14
Lupta cu prețurile la gaze, pe masa UE. Cum răspund oficialii europeni „amenințării” rusești

Liderii țărilor din Uniunea Europeană vor dezbate vineri dacă și cum să limiteze prețurile la gaze, după ce statele membre au sporit presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a limita costurile combustibililor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat miercuri opțiuni de plafonare a prețului gazelor pe care liderii UE să le discute, după ce Franța, Italia, Polonia și alte 12 țări au îndemnat Bruxelles-ul să propună o plafonare a prețului gazelor la nivelul întregii UE ca modalitate de a limita inflația.

Alte țări se opun – printre care Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, și Olanda – care spun că plafonarea prețurilor ar putea submina securitatea energetică în această iarnă.

Comisia a exprimat, de asemenea, îndoieli și, până miercuri, a sugerat ca UE să meargă mai departe cu versiuni mai limitate ale unui plafon de preț.

Prin ce modalități ar putea limita Europa prețul gazelor.

Plafonarea prețului la toate tipurile de gaz

Aceasta este ceea ce cele 15 țări ale UE au cerut Comisiei Europene să propună de urgență într-o scrisoare, afirmând că plafonarea prețurilor este „singura măsură care va ajuta fiecare stat membru să atenueze presiunea inflaționistă”.

Într-o scrisoare adresată miercuri liderilor UE, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a sugerat acestora să ia în considerare o plafonare temporară a prețurilor, în timp ce Comisia lucrează la lansarea unui preț de referință alternativ la prețul gazelor din cadrul mecanismului olandez de transfer de titluri (TTF).

„Ar trebui să luăm în considerare o limitare a prețului în legătură cu TTF într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze a Europei și a tuturor statelor membre”, se arată în scrisoarea sa.

Ea nu a precizat dacă o astfel de limitare s-ar aplica tuturor tranzacțiilor de gaze și contractelor de import care sunt legate de prețul TTF sau ar avea un domeniu de aplicare mai limitat.

Comisia s-a arătat sceptică în ceea ce privește un plafon al prețului de gros al gazelor pentru tranzacțiile de schimb. Într-un document în care a analizat săptămâna trecută diferite opțiuni, executivul UE a afirmat că o plafonare extinsă ar putea fi complexă de lansat, ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică și ar putea perturba fluxurile de combustibil între țările UE.

Uniunea Europeana se pregateste de o decizie istorica
Ursula von der Leyen

Acest lucru se datorează faptului că, în cazul unei penurii de aprovizionare, semnalele de preț nu ar mai fi capabile să conducă fluxurile către regiunile care au nevoie urgentă de gaz, în timp ce un plafon riscă, de asemenea, să declanșeze întreruperi ale aprovizionării din partea furnizorilor străini, se arată în documentul Comisiei.

Acesta a sugerat că un astfel de plafon ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte livrările de combustibil limitate între state.

Un nou preț de referință

În timp ce o plafonare a prețurilor ar fi o soluție temporară, Comisia dorește să implementeze un reper alternativ mai durabil pentru prețul gazelor în Europa.

Din punct de vedere istoric, prețul gazului la centrul TTF din Olanda a fost folosit ca referință pentru livrările de GNL în Europa. Însă reducerea majoră a livrărilor de gaz rusesc din acest an a făcut ca prețul TTF să fie extrem de volatil și mai scump decât prețurile GNL din alte regiuni.

Bruxelles-ul spune că este nevoie de un nou indice, deoarece TTF se ghidează după aprovizionarea prin conducte și nu mai reprezintă o piață care include mai mult GNL.

Unele surse din industrie au sugerat că industria ar trebui să dezvolte singură un nou indice de referință. Succesul acestuia ar depinde de utilizarea sa de către industria gazului.

„Coridorul” prețurilor la gaze

Belgia, Grecia, Italia și Polonia au înaintat joi propria propunere privind un „coridor dinamic al prețurilor” pentru gaze.

„Coridorul s-ar aplica tuturor tranzacțiilor angro, fără a se limita la importul din anumite jurisdicții și fără a se limita la utilizarea specifică a gazelor naturale”, au precizat țările într-un document care prezintă „coridorul” – un interval determinat de prețul pieței și mai mic decât acesta.

Documentul, consultat de Reuters, a sugerat stabilirea coridorului la un nivel suficient de ridicat pentru a permite funcționarea pieței gazelor naturale și suficient de flexibil pentru a se asigura că țările europene pot atrage oferta. Dacă este necesar, acest lucru ar putea însemna să se permită tranzacțiile de gaze la prețuri peste coridor, se arată în document.

Prețul gazului ar putea fluctua în interiorul intervalului de variație al coridorului, pentru a continua să ofere semnale de preț care să direcționeze aprovizionarea către regiunile care au nevoie de ea, se arată în document, adăugând că acesta ar trebui să se aplice și contractelor pe termen lung care sunt ancorate la prețurile de referință existente ale gazelor.

Plafonarea prețului la gaze pentru utilizarea pentru energie electrică

Von der Leyen a declarat că UE ar trebui să ia în considerare, de asemenea, o plafonare a prețului UE în mod specific pentru gazul utilizat pentru producerea de energie electrică.

Prețurile europene la electricitate sunt stabilite de ultima centrală electrică necesară pentru a satisface cererea – de obicei, o centrală pe gaz. Prin urmare, reducerea costului energiei electrice alimentate cu gaz ar putea duce la scăderea prețului general al energiei electrice, deși guvernele ar trebui să compenseze centralele pe gaz pentru diferența dintre prețul plafonat și prețul mai ridicat de pe piață la care cumpără combustibilul.

Spania și Portugalia au pus în aplicare un sistem în acest sens în luna iunie – care a contribuit la reducerea prețurilor locale la energie, dar, în același timp, consumul de gaz al Spaniei a crescut.

Comisia a declarat că orice intervenție menită să reducă prețurile la gaze trebuie să fie însoțită de măsuri care să evite creșterea cererii de gaze în momentul în care țările trebuie să economisească combustibilul rar.

Plafonarea prețului la gazele rusești

În septembrie, Comisia a sugerat o plafonare a prețului gazului rusesc, dar a renunțat la această idee în urma rezistenței din partea țărilor din Europa Centrală și de Est, care se temeau că Moscova ar putea riposta prin tăierea gazului pe care încă îl mai trimite către ele.

Europa se baza pe Rusia pentru aproximativ 40% din gazul său înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. Această cotă a scăzut la 9%, deoarece Rusia a redus livrările către Europa.

Având în vedere scăderea volumelor de gaze rusești, unii diplomați europeni au declarat că o plafonare a prețurilor nu ar contribui prea mult la reducerea prețurilor europene la gaze și ar funcționa mai degrabă ca o măsură geopolitică de reducere a veniturilor Moscovei.

Discuția de vineri a liderilor țărilor UE va da o direcție Bruxelles-ului cu privire la tipul de măsuri pe care le-ar susține. Miniștrii energiei din țările UE se vor reuni pe 11-12 octombrie pentru a continua dezbaterea privind plafonarea prețurilor la gaze.

Comisia, care elaborează politicile UE, a declarat că este pregătită să propună măsuri suplimentare pentru a face față crizei energetice. Odată ce Comisia va prezenta propunerile, cele 27 de țări ale blocului comunitar le vor negocia și vor încerca să ajungă la un acord final.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...