Ce se întâmplă cu prețurile la energie și la gaze în această iarnă. Marcel Ciolacu vine cu lămuriri

Elena Avramescu 24.08.2022, 09:22
Ce se întâmplă cu prețurile la energie și la gaze în această iarnă. Marcel Ciolacu vine cu lămuriri

Scandalul prețurilor la energie și gaze naturale pare să nu se mai termine, iar noua temere a românilor este că acestea vor crește în această iarnă. În acest sens, Marcel Ciolacu vine cu lămuriri, ținând că liniștească cetățenii, spunându-le să nu se alarmeze fiindcă nu este cazul.

Marcel Ciolacu, noutăți despre prețurile la energie și gaze

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, unde a spus că prețurile la energie și la gaze vor fi plafonate și în această iarnă, astfel că românii nu au de ce să-și facă griji. În plus, se lucrează intens la un pachet de măsuri astfel încât plafonarea să rămână în vigoare până în anul 2025.

„Cel mai important, ca semnal, este pentru populație. Acolo vor rămâne 0,68 și 0,8. Exact plafonarea din acest moment. Deci plafonarea va rămâne în continuare pentru populație.

Noi dorim să venim cu un act normativ, să ducem toate lucrurile până în anul 2025. Este exclus, la ceea ce s-a angajat guvernul, să nu plătim această compensare!”, a spus liderul PSD pentru Antena 3.

Liderul PSD a ținut să reafirme că în această iarnă românii vor beneficia 100% de plafonare, astfel că nu mai trebuie generată panică, mai ales că nu sunt motive pentru care să credem că vom rămâne fără curent sau gaze naturale.

„Suntem interconectați, nu se oprește curentul! Astea sunt povești! Acum, că este posibil să fie o abordare a Guvernului, în care să primești bonificații mai mari în cazul în care ai făcut o economie de 5%. Dar toate compensările asumate de guvern vor fi plătite!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, până în 2023. Premierul Ciucă a făcut anunțul
Preturile la gaze si energie electrica vor fi plafonate in continuare

Săptămâna trecută, Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, a vorbit despre noua ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie, spunând că această compensare este în curs de derulare, fiind discuții pentru modificarea ordonanței.

„În ce privește sumele asigurate, să nu uităm că Ministerul Energiei a avut inițial în buget 2 miliarde pentru compensare și până la această dată s-au plătit 1,8 miliarde lei din cei 2 miliarde. Rectificarea este cu majorarea cu încă 2,5 miliarde. Ministerul Muncii primește 7,3 miliarde din care o mare parte se datorează compensării.

Știm foarte bine că compensarea pentru consumatorii casnici se efectuează prin bugetul Ministerului Muncii, iar cea pentru cei non-casnici prin cel al Ministerului Energiei.

Nu este singura rectificare din acest an. Având în vedere ritmul plăților făcute, deci dacă în primele 8 luni Ministerul Energiei a reușit să plătească 1,8 miliarde, noi credem că în următoarele 2 (pentru că a doua rectificare intenționăm să o facem pâmnă la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie) nu cred că va fi o problemă cu finanțarea”, a spus Daniela Pescaru în ședința CES de miercuri pe tema primei rectificări bugetare din 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...