VIDEO EXCLUSIV

Excepții la prevederile privind consumul maxim de energie electrică pentru aplicarea compensării. Cum vor pune în practică furnizorii prevederile legii?

Gabriela del Pupo 05.10.2022, 18:00
Excepții la prevederile privind consumul maxim de energie electrică pentru aplicarea compensării. Cum vor pune în practică furnizorii prevederile legii?

Foarte multe categorii de persoane, sau chiar instituții, au fost omise în momentul în care a fost gândită ultima variantă de Ordonanță de Urgență privind compensarea facturilor la energie. Parlamentul României încearcă acum prin amendamente să corecteze aceste erori însă, deși în teorie amendamentele sunt gândite să echilibreze situația facturilor persoanelor vulnerabile, în practică nu pot fi puse în aplicare. Furnizorii sunt cei care ar trebui să dedice timp și personal pentru a înregistra dosarele celor care folosesc echipament medical la domiciliu sau a celor care au mai mulți copii și nu se pot încadra în consumul compensat. Invitat la Interviurile Impact.ro, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat care sunt impedimentele privind aplicarea viitoarei legi.

„Scriem acolo niște articole dar le punem într-o lege unde ele nu se pot aplica”

Deși se lucrează de doi ani de zile la o schemă de compensare a facturilor la energie a consumatorului casnic se pare că guvernanții nu au reușit nici până acum să găsească formula cea mai bună. Problema majoră pe care o ridică de fiecare dată ordonanța pe energie este aceea că furnizorii trebuie să aplice prevederile fără a avea norme de aplicare. Nici după ce unii furnizori au ales să întârzie facturile pentru a vedea cum pot aplica legea, guvernanții sau parlamentarii nu iau în considerare acest factor.

„Faptul că s-a trecut un amendament care spune că trebuie să li se dea un anumit preț, asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema.  Dacă s-ar fi rezolvat această problemă în Legea Consumatorului Vulnerabil eu îl ajutam în concordanță cu cât are el nevoie.

Trebuie să mai avem în vedere faptul că prevederea trebuie pusă și în practică. Haideți să ne gandim, ca furnizor, cum puneți în practică această prevedere, ce fel de aparat medical se încadrează sau nu se încadrează. Scriem acolo niște articole care pe fond nu sunt incorecte, dar le punem într-o lege unde ele nu se pot aplica. Dacă se găseau în zona consumatorului vulnerabil, există o unitate socială, care există pe lângă fiecare primărie, care are în evidență astfel de cazuri.” spune Dumitru Chisăliță.

Ce se întâmplă cu firmele sau instituțiile care desfășoară activități de care nu ne putem lipsi?

Bisericile, cluburile sportive sau alte instituții au fost uitate de ministerul Energiei în ceea ce privește compensarea facturilor, producătorii de medicamente deja nu mai făceau față cheltuielilor de producție și unele spitale au ajuns fără anumite medicamente pe stoc. Problema ar fi trebuit tratată mai în profunzime și luate în calcul toate activitățile sau grupurile sociale care ar fi trebuit să beneficieze de sprijin. Din păcate deși suntem la un raport care arată în ultimii 2 ani cam o modificare pe lună, legea încă nu rezolvă probleme mari, crede Dumitru Chisăliță.

„Noi dacă nu le luăm caz cu caz, sau măcar pe grupuri, nu o să putem să le punem în practică pentru că este nevoie de o armată de oameni care doar asta să facă, să sorteze, să aranjeze, să introducă tot felul de cereri care vin. Toate aceste lucruri înseamnă în primul rând întârzieri, în loc să ne confruntăm cu o lună de consum o să ne confruntăm cu 2-3 luni de consum. O altă problemă ține de certificare, un om poate să vină să spună ca are nu știu ce aparat, dar cineva trebuie să verifice că se întâmplă acest lucru. Asta înseamnă alți oameni.

În România avem 10 milioane de contoare care ar trebui citite la sfârșitul lunii. În urmă cu câțiva ani a existat un program de reducere a costurilor, unele au fost cu excluderea acestor cititori, pur și simplu au fost dați afară, sute de mii de cititori. Astăzi dacă repunem ideea înseamnă să angajăm sute de mii de oameni.”, mai spune Dumitru Chisăliță.

Întreaga discuție despre facturi și reducerea risipei de energie mai jos:

Chiar și ministrul spune că legea nu va putea fi aplicată

Virgil Popescu a criticat de curând amendamentele deși tot la Ministerul Energiei a fost gândită Legea consumatorului vulnerabil care nu a prevăzut scenarii de compensare pentru astfel de cazuri, fie pentru persoane fizice sau chiar pentru anumite societăți comericiale, producătorii de medicamente, sau alte firme care desfășoară activități indispensabile societății.

„E destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României. Scopul este ca facturile să fie emise la timp, să nu fie greșite și atunci nu cred că trebui să le complicăm. Este nevoie de ajutor pentru persoanele care au nevoie de dispozitive medicale? Da. Le dăm un ajutor țintit. Poate fi un voucher. Pentru că în momentul în care ai un dispozitiv medical, ai o scrisoare medicală, o recomandare, ori prin medicul de familie, ori prin DSP, acest lucru se poate rezolva. La fel și pentru persoanele cu mulți copii în întreținere. Este foarte complicat să le spui furnizorilor să cunoască exact ce este în fiecare locuință.” a precizat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...