Ludovic Orban aruncă bomba după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Mărturisire surprinzătoare despre guvernarea PNL-PSD

Ioana Bucur 14.12.2020, 16:00
Ludovic Orban aruncă bomba după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Mărturisire surprinzătoare despre guvernarea PNL-PSD

Negocieri tensionate pentru formarea noului Guvern. Fostul premier, Ludovic Orban, a făcut o mărturisire surprinzătoare despre o posibilă guvernare PNL-PSD. Ce i-a transmis liderul liberalilor președintelui Klaus Iohannis, în timpul discuțiilor de la Cotroceni.

Ludovic Orban a făcut o mărturisire suprinzătoare, după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Ce a spus despre o guvernare PNL-PSD

Luni, 14 decembrie, președintele Klaus Iohannis a chemat delegațiile partidelor care au fost trimise în Parlament de voturile românilor, la discuțiile pentru formarea noului Guvern. Ludovic Orban a anunțat, după consultările cu președintele, dorința partidului pe care îl conduce de a continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, împreună cu USR-PLUS, UDMR și minorități.

„PNL, consecvent acţiunii sale politice şi angajamentelor din campania electorală, rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta care să poată să asigure dezvoltarea Românei, dezvoltarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie care să ducă la un salt în calitatea vieţii şi la un salt în veniturile românilor”, a afirmat, luni, Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.

Întrebat despre propunerea PSD de formare a unui guvern de uniune națională, fostul premier a avut un răspuns categoric:

„Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD, trei ani de zile după ce a primit încrederea populației în 2016, a făcut cu totul și cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, dezvăluire neașteptată despre o posibilă guvernare PNL-PSD
Declaratii de presa sustinute de reprezentantii PNL la finalul consultarilor desfasurate cu presedintele Romaniei, in Bucuresti, luni, 14 decembrie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea

Ce funcție își dorește Ludovic Orban în noul Guvern

Ludovic Orban a dezvăluit că PNL l-a propus pentru funcția de premier pe Florin Cîțu, într-o formulă de guvernare ce va include USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților ca posibili parteneri. Fostul premier și-ar dori să fie noul președinte al Camerei Deputaților.

„I-am spus că propunerea noastră pentru funcţia de premier e în persoana domnului Florin Cîţu şi preşedinţia Camerei să fie deţinută de preşedintele PNL. L-am informat de evoluţia discuţiile până în prezent cu posibilii parteneri şi l-am informat de dorinţa noastră continuarea discuţiile, astfel încât să ducă la un rezultat în formarea unui guvern de centru-dreapta”, a mai declarat Orban.

Ziua decisivă, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare 2020. Partidele ce au trecut pragul de 5% au fost chemate la Cotroceni

Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, cu delegațiile partidelor politice trimise de voturile românilor în Parlament.  La finalul discuțiilor, președintele este așteptat să anunțe numele premierului. Acesta va avea, apoi, zece zile pentru a-și prezenta programul de guvernare și echipa în plenul Camerelor Unite. Delegațiile partidelor au fost invitate la Cotroceni în ordine descrescătoare a numărului de voturi primite la alegerile din 6 decembrie, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR şi Grupul minorităților naţionale, fiecărui partid fiindu-i alocată o oră.

O primă rundă de discuţii între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR a avut loc joi, iar la prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Iohannis. Negocierile şi discuţiile au continuat sâmbătă, când s-au înregistrat unele progrese iar cele trei formaţiuni au şi emis un comunicat comun, însă duminică discuţiile s-au blocat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...