Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020. Câți bani a pierdut naționala României

Gabriel Peneș 08.06.2021, 17:24
Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020. Câți bani a pierdut naționala României

Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020. UEFA a anunțat recent cu ce sume vor fi recompensate naționalele care participă la marea competiție europeană ce va începe pe 11 iunie. Naționala României a dat cu piciorul la milioane de euro, din cauza neputinței de a accede în turneul final. Rămâne doar mărunta compensație a găzduirii a 4 partide pe Arena Națională, 3 din cadrul grupei C și una dintre optimile de finală.

Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020

FRF s-ar fi îmbogățit dacă naționala României ar fi ajuns la turneul final. Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020. Tricolorii au ratat ocazia de a juca cu cele mai puternice selecționate ale continentului. Dar și de a umple vistieria federației cu milioane de euro, din care, cu siguranță, o parte s-ar fi repartizat și jucătorilor ca bonus de performanță. Rămânem doar cu mica recompensă a găzduirii a 4 meciuri din competiția europeană. Primul va avea loc duminică, 13 iunie, între Austria și Macedonia de Nord, începând cu ora 19.00. Celelalte întâlniri vor fi:17 iunie, Ucraina – Macedonia de Nord (16:00, Bucureşti), 21 iunie, Ucraina – Austria (19:00, Bucureşti). Toate meciurile se vor desfășura în cadrul Grupei C. De asemenea, Arena Națională va găzdui și una dintre optimile de finală.

UEFA a anunțat recompensele financiare pentru naționalele calificate la EURO 2020. Din start, fiecare dintre cele 24 de selecționate are asigurată suma de 9,25 milioane de euro pentru simpla prezență la turneul final. La aceasta se adaugă sumele ce pot fi câștigate prin rezultatele obținute în timpul competiției. O victorie în faza grupelor mai aduce 1,5 milioane de euro, în timp ce un rezultat de egalitate echivalează cu 750.000 de euro.

Lovitură financiară pentru echipele calificate la EURO 2020. Câți bani a pierdut naționala României
Câștigătoarea trofeului EURO 2020 se va îmbogăți cu cel puțin 32 de milioane de euro

Câți bani a pierdut naționala României

Apoi, lucrurile devin și mai serioase. Accederea în optimile de finală va aduce alte 2 milioane euro, în timp ce echipele ce se califică în sferturile de finală vor încasa fiecare alte 3,25 milioane euro. Semifinalistele competiției vor fi recompensate cu 5 milioane euro de echipă. Viitoarea campioană europeană va primi 10 milioane euro, iar învinsa sa din finală 7 milioane euro. La un calcul simplu, echipa ce va câștiga trofeul se poate îmbogăți cu aproape 32 de milioane de euro. Iar asta în varianta minimalistă în care am presupune că se va califica din grupe doar cu 4 puncte, adică o victorie și un egal, lucru perfect posibil în grupele echilibrate.

Chiar și fără niciun punct adunat în grupe, naționala României tot ar fi încasat „prima” de 9,25 milioane de euro pentru simpla calificare la turneul final. Pe lângă aceste sume, conform digisport.ro, din veniturile generate de Euro 2020 vor fi distribuite în total 775 milioane euro celor 55 de federaţii europene pentru ciclul 2020-2024, în numele „solidarităţii”. Cluburile vor împărţi, la rândul lor, suma de 200 milioane euro, pentru punerea jucătorilor lor la dispoziţia echipelor naţionale.

Ce sume primesc echipele de la Euro 2020

  • 9, 25 milioane de euro – pentru fiecare echipă calificată la turneul final
  • 750.000 de euro – pentru fiecare rezultat de egalitate din grupe
  • 1,5 milioane de euro – pentru fiecare victorie din grupe
  • 2 milioane de euro – pentru fiecare echipă care va trece de grupe
  • 3,25 milioane de euro – pentru fiecare echipă care se va califica în sferturile competiției
  • 5 milioane de euro – pentru fiecare echipă care ajunge în faza semifinalelor
  • 7 milioane de euro – pentru învinsa din finală
  • 10 milioane de euro  – pentru naționala care câștigă trofeul
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....