Lovitură cumplită pentru sportul românesc. Preşedintele Federaţie Române de Haltere, fostul campion olimpic Nicu Vlad, a fost suspendat pe viață de TAS

Sorin Barbu 16.06.2022, 15:41
Lovitură cumplită pentru sportul românesc. Preşedintele Federaţie Române de Haltere, fostul campion olimpic Nicu Vlad, a fost suspendat pe viață de TAS

Sportul românesc trece din nou prin momente foarte dificile. Preşedintele Federaţie Române de Haltere, fostul campion olimpic Nicu Vlad, a fost suspendat pe viață de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Oficialul român a fost găsit vinovat că a fost implicat în mai multe cazuri de dopaj.

Nicu Vlad a fost suspendat pe viață de TAS

Este din nou scandal în sportul românesc. Președintele Federației Române de Haltere a fost suspendat pe viață de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, transmite AFP. Oficialul român este acuzat că a fost implicat în mai multe cazuri de dopaj.

„Dată fiind gravitatea încălcărilor regulamentelor antidoping şi durata în care aceste fapte au fost comise, arbitrul unic a apreciat că o ineligibilitate pe viaţă este cea mai potrivită”, a explicat TAS, care va publica ulterior deciziile detaliate în acest caz.

Ancheta legată de Nicu Vlad și maghiarul Tamas Ajan a început în anul 2020 când cei doi conduceau Federația Internaționale de Haltere. Ajan era președintele forului, de 20 de ani, iar fostul campion olimpic român ocupa funcția de vicepreședinte. Tribunalul a considerat că cei doi oficiali s-au implicat „în manipularea procesului de control antidoping sşi complicitatea lor la încălcarea regulamentului antidoping internaţional în cazul mai multor halterofili, pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2012”, se spune în comunicarea oficială a Tribunalul de la Lausanne.

Ancheta a început după investigația pornită în anul 2020 de canalul german ARD. Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a delegat conducerea programului anti-doping unui alt organism care a identificat 146 de cazuri suspecte, în perioada 2009-2019 și care a vorbit despre „complicitatea” foștilor conducători. Aici se menționează „întârzierea şi obstrucţionarea gestionării rezultatelor anumitor sportivi” care au încălcat regulamentul antidoping, pentru ca aceştia ”să poată participa la competiţii de înalt nivel, precum Jocurile Olimpice, precum şi pentru a evita posibile amenzi şi suspendări”.

Halterele se află sub supravegherea strictă a Comitetului Internaţional Olimpic, iar menţinerea lor în programul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris nu este sigură, din cauza cazurilor de dopaj.

Federaţia Internaţională de Haltere a impus pe 17 iunie 2021 o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere, din cauza încălcărilor regulamentului anti-doping, iar halterofilii noștri nu au avut voie să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Nicu Vlad mai are în palmares un titlu olimpic şi trei titluri de campion mondial (1984, 1986, 1990), iar din 2001 este preşedintele Federaţiei Române de Haltere.

Urmăriți Impact.ro și pe