Locuitorii din Mariupol au sosit în orașul Bezimenne, aflat sub control rusesc

Elena Avramescu 02.05.2022, 14:30
Locuitorii din Mariupol au sosit în orașul Bezimenne, aflat sub control rusesc

Imaginile și fotografiile postate în weekend arată civili care sosesc cu autobuzul în orașul Bezimenne, aflat sub control rusesc, la aproximativ 26 mile est de orașul ucrainean asediat Mariupol, într-un convoi de tancuri rusești vopsite cu litera Z. În imaginile publicate de Reuters duminică, femei, copii și bătrâni ies din autobuze într-o zonă mărginită de corturi albe.

Orașul Bezimenne îi găzduiește pe refugiații din Mariupol

O femeie, angajată la marea fabrică de oțel Azovstal a lui Mariupol, a spus că și-a petrecut săptămâni întregi ascunzându-se în labirintul de buncăre din epoca sovietică de sub instalație, ultimul adăpost rămas în orașul aflat în conflict. Ea a spus că a încercat mai devreme să scape de Mariupol pe coridoarele de evacuare, dar nu a reușit să plece din cauza bombardamentelor necruțătoare.

În weekend, atât oficialii ucraineni, cât și rușii au declarat că zeci de civili au fost evacuați din fabrică și din zona înconjurătoare de către ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că aproximativ 100 de persoane au fost salvate din Azovstal și s-au îndreptat către Zaporojie și există speranțe că mai mulți vor putea pleca luni.

Ministerul rus al Apărării a raportat că 46 de persoane au părăsit complexul mai larg Azovstal sâmbătă și că 80 de civili au fost „salvați” duminică, înainte de a fi duși în autodeclara Republica Populară Donețk (RPD). Ministerul a spus că un număr dintre aceste persoane „au decis în mod voluntar să rămână în RPD”, care este controlată de separatiștii susținuți de ruși din 2014.

Imaginile din satelit de la Maxar Technologies analizate de CNN arată o tabără de corturi în Bezimenne. Potrivit primarului lui Mariupol, Vadym Boichenko, este una dintre cele patru „tagăre de filtrare” pe care RPD și Rusia le operează în jurul orașului. Peste 40.000 de rezidenți locali care au trecut prin filtrare și au ieșit în așa-numita RPD sau în Federația Rusă, a spus Boichenko pe 25 aprilie.

„Unii rezidenți din Mariupol au reușit să ajungă acum în teritoriile controlate de ucraineni și depun mărturie despre întregul proces.”

Cu o zi înainte, în discursul său de noapte, Zelenski a spus că guvernul continuă să monitorizeze „așa-numitele lagăre de filtrare” ale Rusiei de lângă Mariupol.

„Au fost înregistrate faptele deportării cetățenilor noștri în interiorul Rusiei, în Siberia și chiar în Vladivostok. Copiii sunt și deportați. Ei speră că copiii vor uita unde este casa lor, dar sunt din Ucraina”, a spus el.

A patra Convenție de la Geneva interzice unei puteri ocupante să deporteze sau să transfere populații civile. Procurorul general al Ucrainei a spus că îndepărtarea forțată de către Rusia a civililor ar putea constitui o crimă de război.

Moscova a continuat să susțină că evacuează civili din regiunile periculoase ale Ucrainei. Generalul colonel rus Mihail Mizintsev a declarat sâmbătă că peste 1 milion de ucraineni, inclusiv aproape 200.000 de copii, au fost evacuați până acum în Rusia, potrivit TASS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...