Lista băncilor ruseşti excluse din SWIFT. Decizia, luată la nivelul UE

Iancu Andreea 02.03.2022, 14:34
Lista băncilor ruseşti excluse din SWIFT. Decizia, luată la nivelul UE

Sancțiunile Occidentului în contextul acțiunilor de război ale lui Vladimir Putin asupra Ucrainei au fost puse în practică. Decizia UE prin care instituțiile financiare din Rusia sunt excluse din SWIFT a fost aprobată, reprezentanții Uniunii publicând deja lista băncilor rusești care sunt eliminate din sistemul de mesagerie financiară. Printre acestea nu se numără însă o bancă ce aparține parțial gigantului Gazprom.

Lista băncilor din Rusia care au fost excluse din SWIFT prin decizia UE

Comisia Europeană anunța încă din urmă cu câteva zile că țările occidentale au stabilit un pachet important de sancțiuni împotriva Moscovei, după ce Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei. Astfel, pe lângă închiderea spațiului aerian european, mai multe măsuri economice sunt menite să îl facă pe liderul de la Kremlin să înceteze atacul armat asupra ucrainenilor. Cea mai dură sancțiune a fost anunțată, UE publicând lista băncilor rusești care au fost excluse din SWIFT, o platformă interbancară extrem de importantă.

Astfel, reprezentanții Uniunii au convenit să sancționeze șapte bănci din Rusia, prin excluderea lor din sistemul de mesagerie financiară SWIFT. Rețeaua de înaltă securitate, care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, nu va mai fi disponibilă pentru următoarele bănci: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK, conform acordului UE. De remarcat este faptul că printre acestea nu se regăsește cel mai mare creditor al națiunii ruse, Sberbank PJSC, dar nici o bancă deținută parțial de gigantul rus Gazprom PJSC.

„Cu viteza luminii, Uniunea Europeană a adoptat trei valuri de sancțiuni grele împotriva sistemului financiar al Rusiei, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta băncile cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite încă un semnal foarte clar lui Putin și Kremlinului.”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Lista băncilor rusești excluse din SWIFT
Mai multe instituții bancare au fost excluse din SWIFT, în urma sancțiunilor impuse de UE

Ce reprezintă SWIFT și de ce este considerată „opțiunea nucleară” a Vestului

În timp ce Vladimir Putin amenință cu atacul nuclear, după ce a ordonat punerea în stare de alertă a forțelor nucleare, Occidentul încearcă să răspundă cu măsuri care sunt menite să nu încurajeze un astfel de conflict distrugător. Astfel, majoritatea sancțiunilor din Vest se referă la măsuri economice. Șapte bănci rusești au fost excluse din sistemul financiar SWIFT, considerat a fi o decizie devastatoare din punct de vedere economic.

SWIFT reprezintă o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare ale lumii. Chiar dacă reprezentanții ruși au amenințat că vor sista distribuția de gaze naturale și petrol din Rusia în cazul unei astfel de acțiuni, Uniunea și aliații săi, SUA și Regatul Unit al Marii Britanii, au decis să continue cu această măsură de sancționare a acțiunilor lui Putin.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre, petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului Rusiei, potrivit publicației de stat TASS.

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) a luat naștere în 1973 și a înlocuit telexul. În prezent, mai bine de 11.000 de instituții financiare utilizează acest sistem, care permite trimiterea de mesaje și ordine de plată securizate. În lipsa unei alte alternative, SWIFT reprezintă sistemul esențial pentru finanțele globale.

Cum ar urma să fie afectată Rusia de eliminarea din SWIFT

Scoaterea din sistemul SWIFT a celor șapte instituții bancare rusești duce la imposibilitatea acestora de a trimite bani în țară sau în afara statului. Acest lucru afectează companiile ruse, dar și clienții străini deopotrivă, mai cu seamă cumpărătorii de petrol și gaze.

„Eliminare ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center.

De asemenea, excluderea Rusiei din SWIFT duce la o scădere a economiei cu 5%, conform unei estimări a ministrului de Finanțe, Alexei Kudrin, din 2014. Pe de altă parte, în ultimii ani, Rusia a stabilit propriul său sistem de plăți, SPFS, care a ajuns la aproximativ 400 de utilizatori, conform datelor transmise de Banca Centrală a Rusiei. Aproximativ 20% din transferurile interne sunt operate prin acest sistem. El este însă limitat la orele de lucru din timpul săptămânii.

Totodată, sistemul de plăți transfrontaliere din China, CIPS, reprezintă o altă alternativă la SWIFT. Moscova ar putea să fie forțată să recurgă inclusiv la utilizarea criptomonedelor pentru a reuși să își onoreze transferurile financiare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...