Leguma minune pe care românii o ignoră. E la mare căutare în Republica Moldova, cum o mănâncă cei de acolo

Cristian Cojocaru 27.01.2021, 13:52
Leguma minune pe care românii o ignoră. E la mare căutare în Republica Moldova, cum o mănâncă cei de acolo

Deși românii ignoră leguma minune, nefiind printre preferatele culinare, cei din Republica Moldova o venerează. Beneficiile pe care această legumă le aduce organismului, sunt nenumărate. În afara beneficiilor acesteia, aportul nutritiv este unul impresionant.

Căutată peste Prut, românii ignoră leguma minune

Bucătăria tradițional-românească nu conține multe rețete care să includă conopida. Evitată de mulți dintre români, în alte țări aceasta este privită cu ochi buni. De cele mai multe ori este consumată drept garnitură, pe lângă păstăi, mazăre sau cartofi. Vecinii de peste Prut, o consumă cu regularitate combinând conopida cu un amestec de maioneză și iaurt.

Pe lângă gustul său plăcut, aceasta completează perfect o bucată de carne făcută la grătar sau chiar lângă cărnuri mai grase. Gustul nu este totul la ea, adăugându-se și valorile nutritive foarte benefice organsimului uman. Specialiștii în nutriție din alte țări, o recomandă în stare crudă sau pregătită la abur. Această metodă de preparare ajută la a-și păstra forma și totodată valorile nutriționale.

Alăturat de valorile foarte mari de vitamina C pe care conopida le conține, aceasta este și o bogată sursă de minerale. Dintre acestea amintim potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc și cupru care ajută foarte mult la refacerea organismului. Există mai multe metode de păstrare sau pregătire a conopidei.

Vecinii de peste Prut, o consumă cu regularitate combinând conopida cu un amestec de maioneză și iaurt. 
Vecinii de peste Prut, o consumă cu regularitate combinând conopida cu un amestec de maioneză și iaurt.

Cum să păstrezi conopida proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp

Conopida poate fi păstrată proaspătă foarte ușor, fiind ținută la frigider. Un alt aspect care trebuie menționat este faptul că trebuie învelită într-un prosop și cu cotorul în sus. Cu cât conopida este mai albă, cu atât este mai proaspătă. O altă metodă este de a înfășura leguma într-un ziar și păstrată pe un raft, într-o încăpere uscată și bine aerisită.

Dacă v-ați decis să o gătiți, aceasta trebuie spălată și lăsată în apă rece cu sare vreme de 30 de minute. Pentru a-și păstra culoarea, trebuie fiartă în apă cu sare, ori puteți adăuga o ceașcă de lapte. Atenție însă, aceasta nu se gătește în ulei încins. Pe lângă faptul că se întărește, pierde foarte multe proprietăți nutritive. Pentru a scăpa de mirosul specific la fierbere, puteți adăuga o linguriță de suc de lămâie sau oțet.

Valorile nutritive pentru 100 de grame de conopidă sunt:

  • Calorii (kcal) 24
  • Lipide totale 0,3 g;
  • Lipide saturate 0,1 g;
  • Lipide polinesaturate 0 g;
  • Lipide mononesaturate 0 g;
  • Lipide trans 0 g;
  • Colesterol 0 mg;
  • Sodiu 30 mg;
  • Potasiu 299 mg;
  • Carbohidrați 5 g;
  • Fibre alimentare 2 g;
  • Zahăr 1,9 g;
  • Proteine 1,9 g;
  • Vitamina A 0 IU Vitamina C 48,2 mg;
  • Calciu 22 mg Fier 0,4 mg;
  • Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,2 mg;
  • Vitamina B-12 0 µg Magneziu 15 mg.
Urmăriți Impact.ro și pe