Leguma care aduce zeci de mii de euro pe hectar pentru fermierii din România. E puţin cunoscută la noi

Stan Filon 11.11.2021, 15:16
Leguma care aduce zeci de mii de euro pe hectar pentru fermierii din România. E puţin cunoscută la noi

Din ce în ce mai mulți agricultori au început să-și îndrepte atenția spre o plantă nu foarte folosită în România, dar care le aduce profituri foarte frumoase! Este destul de greu de întreținut, dar s-a adaptat perfect la noi în țară, iar odată plantată te bucuri ani la rând de pe urma ei.

Agricultorii se dau în vânt după rubarbă, leguma care aduce zeci de mii de euro pe hectar

Agricultorii din România au văzut că se poate face un profit foarte frumos din cultivarea de rubarbă, așa că plantațiile au început să se înmulțească în țara noastră. Dar c este mai exact rubarba? Ei bine, acastă plantă are o mulțime de beneficii și are un gust extrem de bun.

Rubarba este o legumă cu gust acrișor și puțin dulceag, care se folosește în general la plăcinte dulci, dar și în combinații cu alte fructe. Este o adevărată mină de aur pentru cei care o cultivă. Unul dintre primii români care au văzut potențialul acestei legume se numește Daniel Șimuleac și este din Bihor.

Agricultorii se dau în vant dupa rubarba, leguma care aduce zeci de mii de euro pe hectar
Agricultorii se dau în vant dupa rubarba, leguma care aduce zeci de mii de euro pe hectar

Vinde doar ceea ce nu mai poate consuma în familie

Bărbatul a studiat destul de mult planta pe internet, înainte de a investi în ea. A cultivat doar pentru el, la început, deoarece îi place gustul acestei legume. S-a transformat însă ușor într-o afacere foarte profitabilă. Vinde doar ceea ce nu mai poate consuma în familie și îi ajută și pe cei care nu știu cum se plantează aceasta.

“Atât eu cât și soția mea sunt preocupați de o alimentație sănătoasă și cultivăm în grădina de la țară fructe și legume în sistem ecologic. Am auzit de beneficiile consumului de rubarbă și am decis să cultiv câteva fire pentru consumul familiei. Am studiat mult pe internet înainte să mă apuc de cultivarea ei”, a declarat bihoreanul pentru Agrointeligența.

”În principal, vindem răsaduri și altor persoane care sunt interesate să-și înființeze o cultură de rubarbă. Tot timpul ne-am dorit să ne mărim suprafața, dar am avut cerere destul de bună pentru răsaduri și astfel nu ne-au rămas răsaduri pentru a ne extinde”, a declarat Daniel Șimuleac.

Sunt însă mai multe secrete în plantarea acestei legume, iar agricultorul a vorbit despre ele. Poți planta rubarba pe orice sol, dar înainte de înființarea culturii trebuie să aplici gunoi de grajd fermentat de trei ani. “Este recomandat să faci gropile pentru plantare încă din primăvară și să le lași descoperite până la plantare. În acest fel, ultravioletele acționează ca un sterilizator, curățând zona de microorganismele dăunătoare. În toamnă, după ce ai plantat răsadurile, adaugi pământul pe care l-ai scos amestecat cu mraniță”, explică cultivatorul de rubarbă.

Cum se plantează rubarba

El subliniază că pentru a permite rădăcinii de rubarbă să se dezvolte, este nevoie de un strat de pământ cât mai afânat, care trebuie apoi îngrijit astfel încât să nu crească iarba. Aceasta trebuie eliminată manual, fără a se folosi ierbicid, deoarece va afecta producția. În plus, nici prea multă apă nu face bine culturii. ”Pe solul pe care se înființează cultura nu trebuie să băltească apa pentru că dacă se întâmplă aceast lucru, rădăcina va putrezi. Este bine să pui rubarba pe biloane, pe un sol înclinat, în așa fel încât apa să nu băltească”, a mai explicat bihoreanul.

Bărbatul îi sfătuiește pe cei care doresc să cultive rubarbă să facă găurile în pământ în primăvară și să le lase așa până în toamnă, la plantare. Ultravioletele acționează ca un sterilizator, curățând zona de microorganismele dăunătoare. ”În toamnă, după ce ai plantat răsadurile, adaugi pământul pe care l-ai scos amestecat cu mraniță”, a declarat Daniel Șimuleac pentru Agrointeligența.

Investiția într-un hectar de reubarbă se recuperează ușor în primul an după plantare, iar venitul anual se poate ridica – la un preț de 3-4 lei/kilogram, la 18.000 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...