Cum se plantează și cum se îngrijește corect planta Hibiscus

Emanuela Pană 07.09.2021, 09:35
Cum se plantează și cum se îngrijește corect planta Hibiscus

Pasionații de grădinărit și iubitorii de flori au auzit cu siguranță de Hibiscus, o plantă cu flori care se regăsește în sute de specii, variat și viu colorate. Datorită conținutului bogat în nutrienți și a concentrației ridicate de antioxidanți și de vitamina C, din această plantă se prepară și ceai – un remediu natural excelent, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Hibiscusul poate fi crescut atât în grădini, cât și în interior, în vase mari, fiind și într-un caz și în altul extrem de decorativ.

Cum se plantează și cum se îngrijește Hibiscusul

Hibiscusul este o plantă cunoscută pentru florile mari, aspectuase, ca de mătase, care înfloresc toată vara. Această plantă face parte din familia nalba, Malvaceae, iar florile care apar în valuri de la începutul lunii iunie și până la finele lui august fac din aceasta o floare extrem de iubită și apreciată.

Există mai multe soiuri de Hibiscus, cu o gamă interesantă de culori (albe, roze, roșii, purpurii, galbene, albastre sau bicolore), unele mai delicate, altele mai rezistente și mai potrivite pentru condițiile climatice de la noi. Cea mai cunoscută specie de la noi are denumirea oficială Hibiscus syriacus, fiind cunoscută popular drept Zămoșiță de Siria sau hibiscus de grădină, ori, mai puțin cunoscut, numele de nalbă.

Ceaiul de hibiscus se prepară, de asemenea, din mai multe soiuri, însă cel mai popular este Hibiscus sabdariffa. Această plantă are flori roșii și este folosită în scop medicinal, în deosebi pentru obținerea suplimentelor alimentare și a ceaiurilor. Florile de hibiscus, care cresc în vârful lăstarilor și au o formă de trompetă, pot fi simple sau duble și au culori variate. Ce face această plantă cu adevărat specială e faptul că, dacă are lumină suficientă, ea poate înflori tot timpul anului.

Deși tolerează și semi-umbra, hibiscusul, asemenea majorității arbuștilor de grădină, iubește lumina, care reprezintă un factor important de care trebuie să ții cont. Altfel spus, exemplarele de hibiscus cultivate în spații largi și însorite se vor dezvolta mai frumos și vor produce multe flori. În ceea ce privește solul, vestea bună este că hibiscusul nu este o plantă pretențioasă, crescând fericit pe aproape orice tip de sol și tolerând fără probleme căldura, frigul, uscăciunea și vântul.

La exemplarele crescute în spații foarte însorite, înflorirea este deosebit de bogată, astfel că un arbust de talie medie poate produce pe parcursul a 4-5 luni câteva sute de flori.

Citește și: Cum se plantează corect un smochin și cum trebuie să-l îngrijești an de an

Ce trebuie să știi despre această plantă

În România, hibiscusul se pretează mai degrabă pentru creșterea în exterior, atât în zonele calde, cât și în cele de munte. O plantă de hibiscus poate crește până la 2-4 metri înălțime, prezintă frunze lobate, de culoare verde închis, și înflorește în de vara devreme, până toamna târziu.

Hibiscus, plantare și îngrijire. Ce trebuie să știi despre această plantă
Hibiscus, plantare și îngrijire. Ce trebuie să știi despre această plantă

Plantarea hibiscusului se poate face astfel:

  1. Prin semințe – dacă optezi pentru această variantă, tot ce trebuie să faci este să plantezi semințele de hibiscus într-un ghivechi, la sfârșitul verii, urmând ca în primăvară să le poți transplanta afară – o misiune deloc dificilă.
  2. Prin butași – în cazul în care alegi să plantezi un butaș de hibiscus, este de preferat să faci acest lucru primăvara, cu toate că o poți face și vara, după câteva zile mai ploioase sau în perioada mai rece a lunilor de vară. De precizat că ar fi bine să plantezi butașul în apropierea unui gard, pentru a avea un punct de sprijin pe măsură ce se va înălța.

Indiferent de dimensiunea pe care o atinge exemplarul tău de hibiscus, acesta trebuie curățat și tuns periodic, pentru a stimula formarea florilor și a forma coroana, fapt cu atât mai important cu cât planta are un spațiu de creștere potrivit și se poate dezvolta în voie. Întrucât înflorește pe lujeri noi în fiecare vară, este de preferat ca hibiscusul să fie tuns primăvara devreme, încurajând astfel apariția cât mai mutor flori.

Aminteam mai sus că această plantă este rezistentă la secetă și, totuși, se recomandă udarea ei o dată pe săptămână pe perioada verii. Primăvara și toamna se udă mai rar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...