Legea pentru dosarul cu șină a fost adoptată de Parlament. Ce înseamnă asta pentru români

Badea Violeta 13.10.2021, 13:59
Legea pentru dosarul cu șină a fost adoptată de Parlament. Ce înseamnă asta pentru români

Parlamentul a adoptat miercuri, 13 octombrie, legea pentru dosarul cu șină. Ce nu vor mai avea voie să facă instituțiile publice veți putea afla în rândurile următoare.

Parlamenul a adoptat legea pentru dosarul cu șină

Deputații au adoptat miercuri, 13 octombrie, proiectul de lege prin care instituțiile publice nu vor mai putea să solicite cetățenilor acte sau copii după documente eliberate de autorități publice.

Concret, instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să ceară persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Astfel, legea ar obliga instituțiile publice să implementeze o bază de date interconectate, la care angajații să aibă acces și să își procure singuri documentele de care au nevoie pentru rezolvarea unor cazuri.

Parlamenul a adoptat legea pentru dosarul cu sina
Parlamenul a adoptat legea pentru dosarul cu sina

Instituțiile publice, obligate să dezvolte baze de date interconectate

Proiectul de lege, inițiat de deputatul PNL George Tuță, ar obliga toate instituțiile publice să-și dezvolte o bază de date prin care să aibă acces la documentele de care au nevoie.

Concret, dacă un cetățean solicită un aviz de la o instituție publică, iar pentru a obține actul are nevoie de o copie de buletin, angajatul instituției ar putea să și-o procure singur accesând baza de date.

„Încă de la începutul mandatului am avut în plan o iniţiativă legislativă care să interzică instituţiilor publice să ceară oamenilor copii după acte emise tot de instituţii publice.

Spre exemplu, serviciul de parcări de reşedinţă din multe oraşe nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei şoferii care doresc să îşi prelungească un contract de închiriere. Azi, solicitantul trebuie să aducă o copie de buletin şi una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă şi au dreptul la loc de parcare.

Or, toate aceste informaţii sunt deja în posesia statului român. Care fie nu ştie unde să le caute, fie îi este mai comod să vi le ceară iar şi iar în fiecare an. Vreau să forţez administraţia publică să fie inovativă, să găsească soluţii pentru a repara o aiureală administrativă ce ţine de 30 de ani.

Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au semnat acest proiect de lege, prin care facem un pas necesar şi aşteptat, totodată, de cetăţeni, dar şi de cei din administraţia publică: debirocratizare. Sunt un susţinător al simplificării proceselor prin care putem îmbunătăţi relaţia dintre cetăţean şi stat.

Am încredere că acest proiect de lege va fi adoptat în cel mai scurt timp şi va deveni o exemplu de bună practică pentru fiecare instituţie din ţara noastră”, a explicat deputatul PNL, conform Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...