Ce acte sunt necesare la RAR dacă înmatriculezi o mașină din afara României

Emanuela Pană 12.09.2021, 09:15
Ce acte sunt necesare la RAR dacă înmatriculezi o mașină din afara României

Dosarul cu acte necesare pentru înmatricularea auto rămâne și în 2021 destul de stufos, iar lista diferă în funcție de starea mașinii, dacă aceasta este nouă sau second hand. La fel de relevant este și locul de proveniență al autoturismului, dacă este cumpărat din România sau din străinătate. Pașii pe care va trebui să-i urmați nu sunt, însă, complicați, plus că aveți la dispoziție 30 de zile ca autoturismul să devină al dumneavoastră.

Acte necesare pentru înmatricularea unei mașini din străinătate

Dacă intenționezi să îți achiziționezi o mașină din străinătate sau ai făcut-o deja, probabil ești interesat cu privire la procedurile necesare pentru înmatricularea acesteia. În primul rând, este important de știut că înmatricularea auto se face în termen de 30 de zile de la achiziționarea mașinii, iar lista cu documentele necesare diferă în funcție de situație: dacă mașina este sau nu nouă, dacă este cumpărată din România sau din străinătate (din țări UE sau non-UE).

Formalitățile care trebuie îndeplinite și multiplele documente solicitate pentru înscrierea în circulație a autoturismului au tendința de a descuraja foarte mulți șoferi. Totuși, dacă te interesezi înainte, ești organizat și ai la dispoziție toate documentele necesare, vei putea să duci această sarcină până la capăt într-un timp relativ scurt. Iar pentru a-ți simplifica și mai mult munca și pentru a nu avea bătăi de cap cu înscrierea mașinii, este important să urmezi anumiți pași, de la aducerea acesteia în țară și până la primirea numerelor definitive.

Astfel, după ce ai ți-ai achiziționat mașina și ai adus-o în țară, se impune să faci o programare a Registrul Auto Român (RAR). De regulă, ai de așteptat circa două săptămâni până să-ți vină rândul, însă poate dura și mai puțin, în funcție de gradul de aglomerare a unității la care te prezinți. De la RAR urmează să obții cartea de identitate a vehiculului, ITP-ul și certificatul de autenticitate.

Următorul pas pe care trebuie să-l ai în vedere este traducerea documentelor mașinii, respectiv cartea de identitate a autovehiculului, contractul de vânzare-cumpărare și factura. Pentru a te asigura că actele sunt valabile, trebuie să te ocupi de traducerea autorizată a acestora.

Citește și: Atenție, șoferi! Unde se vor plăti taxele pentru permisul auto, certificatele de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie. Schimbarea apare de la 1 octombrie 2020

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. Ghid de la A la Z

Pentru a face dovada faptului că ești plătitor de TVA pentru mașina pe care urmează să o înmatriculezi, vei avea nevoie și de un certificat care să ateste acest lucru, pe care îl poți obține de la unitatea ANAF de care aparții.

Acte necesare în 2021 pentru înmatricularea unei mașini din străinătate
Acte necesare în 2021 pentru înmatricularea unei mașini din străinătate

Acestea fiind spuse, iată lista cu acte de care ai nevoie în cazul în care vrei să înmatriculezi o mașină cumpărată din Germania, Italia sau orice ată țară membră a Uniunii Europene (UE):

 • Cerere înmatriculare auto;
 • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
 • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
 • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
 • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei;
 • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
 • Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
 • Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Acte necesare înmatriculare auto din străinătate, din țări non-UE

În cazul achiziționării unei mașini noi din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE), pe lângă documentele din lista de mai sus, pentru înmatriculare auto nou, mai este necesară și dovada efectuării formalităţilor vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, în original sau copie legalizată a acesteia.

În cazul în care mașina pe care urmează să o înmatriculezi nu este nouă, ci second hand, provenită din țări non-UE, mai este nevoie în plus și de:

 • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei;
 • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.
Urmăriți Impact.ro și pe