EXCLUSIV

Legătura nebănuită dintre Mircea Dinescu și Marin Preda. „Atunci a început cariera mea”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.08.2022, 21:12
Legătura nebănuită dintre Mircea Dinescu și Marin Preda. „Atunci a început cariera mea”. EXCLUSIV

Mircea Dinescu se poate lăuda cu faptul că este unul dintre cei puțini care s-au bucurat de prietenia scriitorului Marin Preda. Poetul devenit la fel de cunoscut, dacă nu chiar mai cunoscut din postura de bucătar, a povestit pentru IMPACT.ro o întâmplare semnificativă din istoria lor comună.

Legătura dintre Mircea Dinescu și Marin Preda

„Am petrecut vreo cinci alături de Marin preda, la Casa de Creație a Scriitorilor de la Mogoșoaia. Ei bine, în zonă se prindeau niște crapi imenși, între 15 și 20 de kilograme. Știam că una dintre mâncărurile favorite ale lui Marin preda era crapul la cuptor. Și întâmplarea a făcut ca într-o noapte să-mi las lanseta în apă.

A doua zi, de dimineață, când am verificat-o, era rupăt, dar crapul rămâsese prins. Când l-am scos era un superb exemplar. Cu care m-am prezentat de îndată la Marin Preda. Miop cum îl știu apropiații, s-a uitat cu multă atenție la pește și m-a întrebat în stilul său caracteristic, ‘Mon cher, ăsta e real?!’ ”, a început Mircea Dinescu șirul poveștii pentru IMPACT.RO.

Imediat după ce l-a asigurat că totul face parte din realitate, Dinescu a decis să-l prepare după rețeta favorită a celui considerat unul dintre cei mai mari scriitori români ai tuturor timpurilor:

„L-am gătit la cuptor, cu ardei galbeni și un vin aparte: L-am preparat exact așa cum îi plăcea! Atunci aș putea spune că a început carierea mea în cele ale gastronomiei. Nu mai știu exact ce an era, dar cred că a trecut aproape o jumătate de veac, cel mai probabil! Cât despre rezultatul final, vă pot asigura că lui Marin Preda i-a plăcut ce am gătit!”.

Marin Preda m-a ajutat cu publicarea multora dintre cărțile mele.
Mircea Dinescu, Eugen Simion și Marin Preda, de la stânga la dreapta

„Marin Preda m-a ajutat cu publicarea multora dintre cărțile mele”

Cu umorul binecunoscut, Dinescu spune că în ziua de astăzi ar fi putut fi numit „bodyguardul” lui Marin Preda, dată fiind apropierea dintre cei doi.

„Din postura de director al Editurii Cartea Românească, Marin Preda m-a ajutat cu publicarea multora dintre cărțile mele. Îmi amintesc că am prins o perioadă în care autoritățile comuniste anunțaseră că au desființat cenzura. Chipurile, scriitorii ajunseseră la o asemenea conștință încât nu mai aveau și nu mai aveam nevoie noi, ca societate, de cenzură.

Nu dispăruse în realitate nimic, doar se schimbase denumirea organului respectiv. Dar profitând de anunțul ăsta public, Marin Preda mi-a trimis una dintre cărțile acelei perioade direct în tipar, fără ca cenzura să-și fi dat acordul final. A ieșit ceva tam-tam, dar nu prea se punea nimeni cu cel care în 1971 îl avertizase pe Nicolae Ceaușsecu însuși că dacă se revine la anumite norme ale anilor `50, el se va sinucide în semn de protest!”, a continuat povestirea același Marin Preda.

Mircea Dinescu mai spune că abia după moartea lui Marin Preda autoritățile vremii au decis să închidă Casa de Creație a Scriitorilor de la Mogoșoaia, pe care nu au ezitat să o numească „grajduri”.

„Am decis ca anul acesta, când se marchează un centenar de la moartea lui Marin Preda, să reiau seria manifestărilor culturale din Portul Cetate, de la mine, înscrise în seria ‘Divan Film’, cu o serie de filme de război românești. Iar primele pelicule ce vor fi redate sunt cele făcute după nuvelele sale, ca un mic omagiu adus unui om de seamă”, a mai spus același Mircea Dinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe