Legătură ciudată dintre IQ și vârstă: ce se întâmplă când îmbătrânești, când ești tânăr

Gabriel Peneș 26.09.2022, 10:01
Legătură ciudată dintre IQ și vârstă: ce se întâmplă când îmbătrânești, când ești tânăr

Muși dintre noi ne-am obișnuit cu ideea că, odată cu înaintarea în vârstă devenim mai puțin agili mental. Avem senzația că acel coeficient de inteligență, IQ, scade pe măsură ce îmbătrânim. Dar oare se întâmplă chiar așa sau există o altă corelație între IQ și vârstă, una pe care nu o știam până acum.

Legătură ciudată dintre IQ și vârstă

Coeficientul de inteligență, IQ, pare să scadă odată cu vârsta. De fapt, trăim cu această senzație pe măsură ce îmbătrânim și nu ne mai regăsim abilitățile mentale din tinerețe. Iar dacă IQ-ul scade, cu ce viteză se întâmplă acest fenomen? Totuși, lucrurile ar putea sta un pic diferit față de ceea ce credem.

Metafact a chestionat mai mulți experți în legătură cu această problemă, scrie sciencealert.com.

„Inteligența este de regulă măsurată printr-un set de teste: unele legate de abilitățile de limbaj, altele de cele non-verbale, cum ar fi rezolvarea unui puzzle, iar altele vizează rapiditatea cu care poți îndeplini o anumită sarcină. Inteligența noastră este media scorurilor rezultate din aceste probe, comparate cu cele ale altor persoane ce au trecut prin teste similare”, spune Michael Thomas, expert în psihologie și neuroștiință la Universitatea Birkbeck din Anglia.

Legătură ciudată dintre IQ și vârstă: ce se întâmplă când îmbătrânești, când ești tânăr

Testele IQ măsoară diferite abilități precum cât de bine reții sau înveți informații, gândirea abstractă și capacitățile vizual-spațiale. Rezultatul testului este standardizat și comparat cu cel realizat de persoane cu aceeași vârstă cu a ta. Dacă inteligența ta este medie, atunci IQ-ul tău va fi de 100. Sub sau peste 100, înseamnă, automat, că și inteligența ta este sub sau peste cea medie.

Coeficientul de inteligență nu se schimbă odată cu vârsta. Cu alte cuvinte, dacă ai faci astăzi un test IQ  și altul peste 10 ani, rezultatul va fi cel mai probabil, foarte asemănător, raportat cu cel al altor persoane de vârsta ta. Deci, valoarea se poate schimba, dar prin raportare la categoria de vârstă căreia îi aparții el va fi asemănător pentru cele trei tipuri de încadrări: mediu, sub medie ori peste medie.

„IQ-ul se calculează întotdeauna în legătură cu vârsta persoanei indiferent dacă ai 10 ani, 15, 25, 50, 72 sau 88 de ani. Deci, rezultatul celui de 25 de ani e comparat cu cel al unei alte persoane de 25 de ani și tot așa. Pentru fiecare grupă de vârstă media IQ-ului este setată la 100. ”, explică Alan Kaufman, expert în testarea inteligenței la Universitatea Yale din SUA.

„IQ-ul indică poziționarea unui individ față de media pomenită deja. Această poziționare este foarte stabilă de-a lungul întregii vieți. Există, de exemplu, o legătură strânsă, dovedită prin studii, între IQ-ul persoanelor la vârsta de 11 ani și la cea de 90 de an”, a afirmat și Meiran Nachson, de la Universitatea Ben-Gurion din Israel.

Totuși putem afla în cel fel evoluează IQ-ul unei persoane de-a lungul vieții, dacă luăm în considerare alte tipuri de inteligență.

„IQ-ul general este un amalgam de diferite tipuri de inteligență. Cel mai des studiate sunt „inteligența fluidă” și „intelgența cristalizată, consolidată”. Acestea, laolaltă cu ceea ce denumim „memoria de lucru” și „rapiditatea procesării” indică întreaga scală a IQ-ului”, a adăugat Kaufman.

Coeficientul de inteligență se compară între persoanele de aceeași vârstă

„Inteligența fluidă” reflectă abilitatea de a rezolva probleme noi, de tipul celor care nu se învață în școli, în timp ce „inteligența cristalizată” măsoară gradul de asimilare și rezolvare a problemelor din procedeul de educație. Cu alte cuvinte, prima arată creativitatea, cealaltă nivelul de cunoștințe generale normale, conform traiectului educațional al persoanei respective.

În această privință, nivelul „inteligenței cristalizată” rămâne destul de stabil pe întreg parcursul vieții. În medie, el evoluează de la 98 între 20-24 de ani, urcă la 101, între 35-44 de ani, înainte de începe să scadă până spre 93, între 70-74 de ani și 88, la peste 75 de ani.

În schimb, „inteligența fluidă” are o scădere mult mai mare odată cu vârsta, capacitatea noastră de a rezolva și asimila probleme noi devenind mai redusă. Asta înseamnă că IQ-ul nostru nu scade raportat la cel al persoanelor din grupa noastră de vârstă, dar se reduce comparativ cu cel pe care îl avem la diferite vârste de-a lungul vieții.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....