SPECIAL

Top 10 deținători ai celor mai mari coeficienți de inteligență din lume (IQ). SPECIAL

Dan Mlădinoiu 12.10.2021, 15:08

Intelligent Quotient (IQ) este un concept derivat dintr-o serie de diverse teste standardizate cu ajutorul căruia se măsoară inteligența umană, un anumit scor al ei. Conform statisticilor, majoritatea populației lumii se află în zona cuprinsă între 85 și 115 puncte.

Ce este inteligența?

Așadar, coeficientul mediu al unui om obișnuit este 100, iar o persoană care înregistrează peste 140 de puncte este considerată a fi posesorul unei inteligențe superioare.

William Stern a definit inteligența ca aptitudinea generală a individului de a-și adapta conștient modul de gândire unor noi solicitări. Este capacitatea spirituală de a fi în consonanță, pe aceeași lungime de undă generală cu noile cerințe și condiții ale vieții.

Primele teste psihometrice de măsurare a inteligenței l-au avut ca inventator pe psihologul francez Alfred Binet (1857-1911), la începutul secolului trecut. Atunci, ministrul educației din Hexagon i-a solicitat să găsească un algoritm, o metodă de evaluare a studenților. Calculele sale au fost încununate de succes în 1908, fiind publicate trei ani mai târziu, cu puțin timp înainte de a muri.

În contextul în care aproximativ 50% din populația mondială se situează în intervalul de IQ 85-110, următorul clasament (top 10) își propune o ierarhizare a contemporanilor noștri care dispun de unul superior treptei 160.

Top 10 deținători ai celor mai mari coeficienți de inteligență din lume (IQ):

Top 10 deținători ai celor mai mari coeficienți de inteligență din lume
Judit Polgár

10.Judit Polgár (170)

Renumită drept cea mai bună jucătoare de șah din lume, Judit Polgár a obținut titlul de mare maestru internațional în șah când avea doar 15 ani, doborând recordul marelui Bobby Fischer. Antrenor în sportul minții i-a fost propriul tată. Devenise un magician al șahului. Printre învinșii săi s-a aflat campionul mondial Anatoli Karpov. Se spunea despre Judit că este „un ucigaș al eșichierului, ce miroase de la 20 de mutări matul”. Din păcate pentru fanii ei, ea a anunțat recent că se retrage din activitatea șahistă.

9.Sir Andrew Wiles (170)

De origine britanică, Andrew Wiles este un reputat matematician. El a rezolvat, în 1994, una dintre cele mai faimoase probleme matematice: ultima teoremă a lui Fermat . Profesor la prestigioasa Universitate Princeton, Wiles a cunoscut onoarea de a fi numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, ca recunoaștere a realizărilor sale.

8.Marilyn vos Savant (186)

Cu un astfel de nume de familie, Marilyn vos Savant a fost predestinată să fie una dintre cele mai strălucite femei din lume. Scriitor și dramaturg, a scris câțiva ani pentru revista “Parade”, unde răspundea la tot felul de întrebări adresate de cititori. Interesant este că IQ-ul său a făcut obiectul unor controverse. Estimat pentru prima dată la 228, când avea 10 ani, s-a decis ulterior că avea de fapt 186.

7.Garry Kasparov (190)

Kasparov este un mare maestru de șah. A fost campion mondial din 1985 până în 1993, odată cu înfrângerea suferită în fața lui Vladimir Kramnik. Deținător al premiului Oscar la Șah de 11 ori. În mai 1997 s-a confruntat la New York, într-un meci de șase partide, cu supercomputerul IBM Deep Blue. A câștigat prima partidă, în următoarea fiind învins. Au urmat trei remize. În ultima întâlnire a ales o variantă eronată și a pierdut după doar 19 mutări.

În prezent, se concentrează pe politică și literatură după ce s-a retras din șah în 2005.

6.Mislav Predavec (192)

Mislav Predavec a fost declarat cel mai deștept om din Croația. Cu un coeficient de inteligență măsurat la 192 este foarte probabil ca acest lucru să fie adevărat, un asemenea coeficient de inteligență atât de ridicat fiind extrem de rar.

„Testele de inteligență foarte dificile sunt hobby-ul meu preferat.”

El este considerat a treia cea mai inteligentă persoană în viață și a inițiat mai multe societăți GenerIQ ai cărei membri au, de asemenea, un punctaj IQ deosebit. Mislav este fără îndoială un as al matematicii.

5.Richard G. Rosner (192)

Cu cuvintele „născut pentru a face matematică” tatuate pe corp, se poate crede că Richard G. Rosner ar fi un matematician de excepție. De fapt, el își câștigă existența ca scenarist și persoană publică.

4.Christopher Langan (195)

Acest gânditor și american autodidact a avut o multitudine de ocupații. Muncitor agricol, pompier forestier și chiar portar, cu toate că nu avea o pregătire tipic academică. Crezând că știe mai multe decât profesorii săi de la facultate, Langan a renunțat la școală pentru a-și trăi viața așa cum voia. În urma unui câștig de 250.000 de dolari dintr-un spectacol de jocuri și-a dezvoltat propriul model al felului în care funcționează Universul.

Top 10 deținători ai celor mai mari coeficienți de inteligență din lume
Kim Ung-Yong

3.Kim Ung-Yong (220)

Un adevărat copil minune, Kim Ung-Yong, la numai patru ani, știa la perfecție limbile coreeană, engleză, germană și japoneză. În 1970 a fost invitat de NASA să-și continue studiile postuniversitare în Statele Unite. Pe atunci avea doar 9 ani.

Pentru inteligența sa foarte ridicată, acest minunat copil a fost menționat în Cartea Recordurilor Guinness. La vârsta de doi ani vorbea, citea și scria în două limbi. Împreună cu celelalte două a reușit să rezolve probleme matematice complexe. Când a ajuns să cunoască opt, a plecat să studieze în Statele Unite, la invitația NASA.

Astăzi, Kim trăiește o viață liniștită în țara natală (Coreea de Sud), ca profesor asistent la universitate.

2.Christopher Hirata (225)

Și-a început studiile superioare la vârsta de numai 14 ani, iar la 16 colabora cu agenția americană NASA. Christopher Hirata este un cosmolog și astrofizician de renume mondial. În prezent predă astronomie și fizică la Universitatea din Ohio.

1.Terence Tao (225)

Australianul este actualmente unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii. A urmat cursuri universitare de matematică la vârsta de doar 9 ani, iar acum predă la catedra de profil a Universității din Los Angeles (California). Supranumit „Mozart al matematicii”, Terence Tao este probabil cel mai inteligent om de pe planetă la această oră.

Copilul minune obișnuia să-i învețe să scrie pe micuții de cinci ani, când el avea doar doi. Atunci când a împlinit 10 ani, deja participa la cele mai prestigioase olimpiade internaționale de matematică. Până la vârsta de 16 ani și-a depășit profesorii, iar la 20 de ani avea titlul de doctor. (sursa: forbes.com)

Urmăriți Impact.ro și pe