Legătura ciudată dintre depresie și stomac: de ce slăbești sau te îngrași

Gabriel Peneș 22.11.2022, 17:00
Legătura ciudată dintre depresie și stomac: de ce slăbești sau te îngrași

Legătura ciudată dintre depresie și stomac. Poate să pară straniu, dar aparatul digestiv se află în strânsă legătură cu creierul uman. De fapt, intestinul este singurul organ cu propriul sistem nervos, cunoscut sub numele de sistem nervos enteric sau al doilea creier. Oamenii de știință au descoperit o legătură fascinantă între gândurile repetitive negative și durerile de stomac în cazul persoanelor depresive.

Legătura ciudată dintre depresie și stomac

Persoanele cu depresii majore pot suferi de un defect al procesului neuronal al „senzației din stomac” ce duce la senzații de foame sau, invers, de sațietate, numită interocepție gastrică. În general, interocepția este definită ca o colecție de simțuri care percep starea internă a corpului.

Studii anterioare au arătat că interocepția este redusă la oamenii cu depresie, dar o nouă cercetare a demonstrat legătura dintre starea resimțită în stomac de acele persoane și nivelul ridicat al gândurilor repetitive negative.

„Noi desemnăm gândirea repetitivă negativă (Repetitive Negative Thinking – RNT) ca „ruminație” când ne referim la persoane ce suferă de depresie și este un simptom clinic major”, spune autorul studiului, Salvador M. Guinjoan într-o declarație pentru PsyPost.

Ruminatia este, pur și simplu, repetarea unui gând sau a unei probleme fără finalizare. Când oamenii sunt deprimați, temele despre ruminație sunt de obicei legate de faptul că nu sunt buni de nimic. Repetarea gândurilor obsesive și sentimentele de inadecvare ridică gradul de anxietate, iar anxietatea interferează cu rezolvarea problemei. Din aceasta cauză depresia unei persoane se adâncește.

De ce slăbești sau te îngrași

„Motivul este că atunci când este sever și persistent, RNT crește riscul unei recăderi depresive și e asociată cu simptome reziduale după un tratament. Este mai întâlnită la persoanele care nu răspund la un tratament specific și este chiar asociată cu sinuciderea. De aceea, am efectuat o seri de teste prin care să înțelegem mai bine efectele ruminației”, a mai spus omul de știință.

Interocepția poate fi considerată ca fiind al șaselea simț, într-un fel. Organismul monitorizează constant organele interne, fie că ți-e foame, sete, ai nevoie la toaletă etc. Este o parte vitală în a menține trupul fericit, iar „defecțiunile” de funcționare pot duce la dezechilibre majore.

Autorii studiului s-au concentrat pe problema RNT la pesoanele cu un înalt grad de ruminație, „prinse” în repetarea obsesivă a acelorași gânduri negre și cu un nivel scăzut al respectului de sine. Cercetătorii au apelat la trei grupuri: unul de 48 de oameni cu depresie și nivel ridicat de RNT, altul de 49 de persoane cu depresie, dar nivel scăzut de RNT și un altul, de 27 de persoane sănătoase, ca grup de control.

Participanții la studiu au fost rugați să se concentreze pe senzațiile ce le vin dinspre inimă și stomac în timp ce cercetătorii le scanau creierul cu ajutorul rezonanței magnetice. În acest fel, au putut afla cum reacționează creierul oamenilor sănătoși, dar și al celor cu grad ridicat de gânduri repetitive negative în timpul interocepției.

Rezultatele au arătat că toti depresivii și-au redus semnalele ce veneau dinspre stomac. Mai mult, persoanele cu grad ridicat de RNT au înregistrat o scădere și mai drastică a semnalelor provenite de la stomac, fiind în schimb mai intensă activitatea cerebrală din zonele creierului legate de emoții și memorie.

Acest lucru ar putea explica de ce oamenii cu intense gânduri repetitive negative (RNT) se plâng adesea de probleme abdominale, aceasta fiind un semnal, d fapt, din partea stomacului că organismul nu procesează starea sa în mod normal. Cercetătorii speră ca investigațiile viitoare în acest domeniu să ducă la capacitatea de îmbunătăți tratamentele necesare pentru oamenii cu o rată ridicată de RNT.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....