SPECIAL

Aspecte misterioase pe care știința nu le poate explica. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 03.09.2021, 13:59
Aspecte misterioase pe care știința nu le poate explica. SPECIAL

Știința, apanajul oamenilor truditori, inteligenți și cu multă carte, a reușit să releve adevăruri incontestabile privind fenomene și legi uluitoare pentru omenire. Am aflat relația spațiu-timp din Univers cu largul concurs al lui Einstein, știm atât cât se poate azi că există civilizații extraterestre cu un nivel de dezvoltare de care ne despart mii de ani lumină, s-au făcut descoperiri de senzație în mai toate domeniile.

Totuși, cunoașterea în ansamblul ei mai are “redute” de cucerit. Există încă mistere ale căror dezlegare se lasă așteptate, evenimente sau stări, ce nu se dau bătute în explicarea lor. Reale, paranormale sau legendare, toate își așteaptă cheia revelației științifice.

Iată o serie de semne de întrebare rămase nedeslușite, într-o mantie enigmatică, în fața cărora știința este deocamdată neputincioasă:

Contururile Nazca

Aceste geoglife din Nazca sunt imense desene descriind forme geometrice, animale și uneori chiar siluete umane, întinse pe mai mult de 450 de kilometri pătrați de nisip în mijlocul deșertului peruvian. Aceste forme, create de o civilizație estimată a fi existat între 500 î.Hr. și 500 d.Hr., continuă să rămână un secret. Oamenii de știință au sugerat că ar putea avea legătură cu apa.

Într-adevăr, unele geoglife aleargă de-a lungul apei, iar cel al ”păsării colibri” ar avea particularitatea de a apărea doar vara, după trecerea ploilor abundente. Este posibil ca desenele să fie destinate zeilor care aduc ploaia, dar nu sunt decât speculații nedemonstrate.

Aspecte misterioase pe care stiința nu le poate explica. SPECIAL
O parte din contururile Nazca

Deja-vu

Este acea senzație sau acel sentiment deconcertant de a fi cunoscut sau experimentat deja o situație care ne-a fascinat timp îndelungat. Cu toate astea, știința încă nu a identificat cauza și natura fenomenului, deși există unele teorii. Cercetările în neurofiziologie promovează ideea că o astfel de experiență este cauzată de anomalii ale memoriei sau de patologia creierului.

Alții încă asociază “déjà-vu” cu amintirile unor vieți trecute. Mai plauzibilă pare implicarea lobului temporal al creierului și mecanismele de formare a memoriei. Doar un lucru este cert. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, este necesar să putem recrea această impresie, lucru dacă nu imposibil cel puțin dificil.

Stonehenge

Ansamblul britanic din comitatul Wiltshire rămâne, indubitabil, unul dintre cele mai mari mistere din istorie. În privința celor 30 de blocuri imense de piatră așezate vertical, dintre care doar 17 mai sunt în picioare, oamenii de știință au făcut progrese în ultimii ani, inclusiv descoperirea a 15 monumente neolitice îngropate aproape de suprafață. Ele atestă că nu ar fi un sit folosit doar pentru ocazii ieșite din comun, ci un loc în care au avut loc o multitudine de activități.

Alți cercetători au susținut că celebrii megaliți, transportați 320 de kilometri în timpul construcției Stonehenge, ar fi fost aleși din pricina proprietăților lor acustice. Conform unor controversate teorii, situl Stonehenge ar fi fost o formațiune preistorică de natură religioasă sau un gen de uriaș xilofon.

Picior mare

Supranumit “Big Foot” ,“Yeti” sau “Sasquatch”, înfricoșătorul om de zăpadă este una dintre cele mai legendare creaturi ale criptozoologiei. În folclor sau real, opiniile diferă. Mitul său, care a luat naștere dintr-o fotografie a unei amprente făcute de un alpinist în 1951, este încă apărat de unii oameni și în prezent.

Cea mai probabilă ipoteză ar fi cea a antropologului Grover Krantz, care susține că ar proveni dintr-o populație supraviețuitoare de Gigantopithecus blacki sau urmașii unei populații ancestrale alcătuite din bărbați. Indiferent de dovezi, știința nu-l recunoaște pe “Bigfoot” din lipsă de dovezi.

Fulger sferic

Atunci când o bilă luminoasă apare pe cer în timpul unei furtuni devine un fenomen foarte enigmatic de fulgere globulare sau chiar fulgere cu sfere. Observate în întreaga lume, fulgerele cu bile ar fi adesea însoțite de trosnituri sau șuierături. Un alt fapt ciudat este că mingea în cauză poate rămâne nemișcată sau se poate deplasa.

Una dintre teorii este că fulgerul vaporizează o cantitate de siliciu prin atingerea solului, care ar putea fi la originea fenomenului. O altă teorie sugerează că sfera este alcătuită dintr-un material numit ”plasmă” și gaze încălzite la temperaturi foarte ridicate. Oricum, cercetătorii nu au dat un verdict final în privința acestui fenomen al naturii.

Triunghiul Bermudelor

S-a tot spus că Triunghiul Bermudelor sau acea faimoasă zonă geografică din Oceanul Atlantic a fost scena unui număr mare de dispariții de vapoare și aeronave. Totuși, se pare că aceste stranii “evaporări” au ca fundament informații interpretate eronat și nu pe dovezi susținute de argumente incontestabile.

Deși nu a fost observată nicio anomalie în această zonă, există posibilitatea existenței unei ușoare scăderi a câmpului magnetic terestru combinată cu prezența furtunilor violente și, uneori, chiar a curenților marini care își schimbă înșelător direcția. Locul ridică încă multe întrebări asupra particularităților sale.

Al șaselea simț

Intuiția este un fenomen dificil de explicat. În timp ce pentru unii este o formă de energie psihică, această percepție ”extrasenzorială” sau al șaselea simț reprezintă cel puțin capacitatea de a cunoaște sau a înțelege ceva, fără utilizarea raționamentelor logice ori de analiză.

Mulți dintre oameni spun că iau decizii pe baza acestui sentiment bizar. Potrivit unor studii, a avea încredere în intuiția ta este un lucru bun. Provenind din instinctul nostru ancestral, micul detaliu magic ar avea adeseori dreptate. Savanții nu pot da un sens științific fenomenului.

Telepatie

Deși cercetătorii au respins de mult telepatia, multe experimente au demonstrat că un astfel de mod de comunicare între două persoane este mai plauzibil decât se crede.

Oamenii de știință au susținut recent că au reușit să transmită, pentru prima dată, un mesaj mintal între două persoane de pe două continente diferite, fără să audă sau să vadă cuvinte.

Unii susțin, de asemenea, că elemente tehnice de telepatie ar putea fi dezvoltate în viitor. Până atunci, subiectul în cauză rămâne deschis cercetării.

Enigmatice lumini seismice

Mulți oameni au observat lumini pe cer în timpul unui cutremur. Asemenea apariții ale razelor cu diferite culori și forme ar putea fi rezultatul funcțiilor provenite din activitatea electrică a rocilor.

Teoria în sine pune sub semnul întrebării proprietățile electrice ale mineralelor ce conțin siliciu și oxigen. Ea ar putea constitui o ipoteză care trebuie luată în calcul, dar rămâne încă de dovedit.

Zgomot inexplicabil

Este în fapt un “zumzet”, un zgomot iritant, de joasă frecvență, perceput de aproape una din 20 de persoane. Locuitori deranjați din diferite locuri de acest zgomot indefinibil (Statele Unite, Marea Britanie, Europa de Nord) îl descriu ca pe un fel de bâzâit inconfortabil.

Cercetătorii au atribuit acest fenomen zgomotului industrial. Agenții guvernamentale din întreaga lume l-au studiat, însă fără a produce rezultate clare. (sursa: novomoi.ca)