Legătura ciudată dintre depresie și dietă: nu vei vrea să fii vegetarian

Gabriel Peneș 10.10.2022, 12:45
Legătura ciudată dintre depresie și dietă: nu vei vrea să fii vegetarian

Legătura ciudată dintre depresie și dietă. Sunt oameni care nu mai concep să se atingă de carne, după cum alții nu-și imaginează viața fără o friptură bună consumată periodic. Deși pare că cei care aleg să fie vegetarieni au mai multe șanse să se bucure de o viața mai sănătoasă, un nou studiu ridică semne de întrebare în legătură cu acest lucru, asociind un anumit tip de dietă cu o probabilitate mai ridicată de a fi depresivi.

Legătura ciudată dintre depresie și dietă

Vegetarian sau carnivor? Aceasta este o dilemă căreia oamenii îi dau răspuns după puteri și preferințele personale. Sunt persoane care nu mai concep să pună gura pe carne, după cum altele nu-și imaginează viața fără o friptură bună ori alte produse derivate din carne.

Dar un nou studiu publicat de Journal of Affective Disorders arată că vegetarienii prezintă risc dublu de a deveni depresivi, față de cei care consumă carne.

În timp ce depresia este uneori caracterizată ca având percepții nerealiste negative, există dovezi care sugerează că persoanele cu depresie ușoară până la moderată au judecăți mai realiste cu privire la rezultatul evenimentelor incerte și percepții mai realiste despre rolurile și abilitățile lor.

Nu vei vrea să fii vegetarian

Cercetătorii au vrut să analizeze asocierea dintre vegetarianism și depresie în rândul adulților. Ei au întrebat 14.216 persoane din Brazilia – o țară în care se consumă carne în mod obișnuit – cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, dacă au urmat o dietă fără carne și au intervievat participanții pentru a-și identifica episoadele de depresie, scrie iflscience.com.

Când au studiat asocierea dintre dietele pe bază de plante și bunăstarea mentală, oamenii de știință au luat în considerare și alte variabile, inclusiv parametrii socio-demografici, fumatul sau obiceiurile consumului de alcool, nivelurile de activitate fizică, starea de sănătate autoevaluată, indicele de masă corporală și nutriția în timpul celor șase luni anterioare.

În plus, carnea de vită este singurul aliment asociat cu un risc mai scăzut de depresie. Cercetătorii au descoperit că dietele fără carne au dus, de fapt, la oamenii care se confruntă cu episoade depresive de două ori mai des decât cei care mănâncă carne de vită. Autorii studiului au scris că „deficiențele de nutrienți nu explică această asociere”, dar alți experți au o interpretare diferită. Nutrienții găsiți în carnea de vită – inclusiv fier, vitamina B, zinc și proteine ​​- ajută la funcționarea creierului și pot fi valoroși în prevenirea episoadelor depresive.

Pe de altă parte, medicii cred că este posibil ca o dietă vegetariană să provoace depresie din diverse motive, altele decât nutriția. Chiar dacă nu lipsește niciun „nutrient fericit” dintr-o dietă vegetariană, s-ar putea întâmpla ca renunțarea la carne să provoace depresie prin alte mijloace.

Acestea sunt asociate cu sentimentele de vină create de vizionarea filmelor, documentarelor din abatoare și fermele de animale. Persoanele cu depresie pot empatiza cu animalele măcelărite și, ca urmare, ajung să înceteze a mai consuma carne și alte produse de origine animală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....