Laura Codruţa Kovesi, în Ucraina. Cu cine s-a întâlnit. „Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război”

Ana Anitoiu 18.03.2022, 16:43
Laura Codruţa Kovesi, în Ucraina. Cu cine s-a întâlnit. „Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război”

Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a făcut o vizită în Ucraina și a devenit primul oficial al Uniunii Europene care a mers în această țară după ce Rusia a invadat-o, pe 24 februarie. Un oficial de la Kiev a publicat fotografii și a dezvăluit ce subiecte au fost discutate la întâlnirea ce a avut loc.

Cu cine s-a întâlnit Laura Codruţa Kovesi în Ucraina și ce a discutat

Mai exact, Laura Codruţa Kovesi a avut o întâlnire cu procurorul-şef al Ucrainei, Irina Venediktova. Cea din urmă a publicat fotografii de la eveniment și a dezvăluit că printre subiectele de discuție s-au numărat identificarea, arestarea şi confiscarea bunurilor criminalilor de război.

„Procurorul-şef al UE, Laura Kovesi, a venit să ne susţină în Ucraina. Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război. Am discutat despre colaborarea dintre Parchetul European şi Parchetul General din Ucraina, pentru identificarea, arestarea şi confiscarea bunurilor criminalilor de război”, a scris pe Facebook, vineri, procurorul general al Ucrainei.

Laura Codruta Kovesi, in Ucraina. Cu cine s-a intalnit
Irina Venediktova si Laura Codruta Kovesi

Ce îi așteaptă pe criminalii de război

Irina Venediktova a dezvăluit ce îi așteaptă pe criminalii de război. Procurorul general al Ucrainei a spus că obiectivul comun al țării sale cu Uniunea Europeană este să fie aflate toate informațiile despre cei care au lansat proiectile asupra locuinţelor şi au susţinut uciderea în masă a civililor.

„Proprietăţile lor vor fi folosite pentru reconstrucţia ţării şi pentru compensaţiile care vor fi oferite tuturor ucrainenilor care au suferit pierderi. Avem sprijin necondiţionat din partea Laurei Kovesi şi sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutorul şi s-a alăturat eforturilor depuse pentru oprirea agresiunii Rusiei”, a scris Irina Venediktova.

Ea a adăugat că procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi crede sincer că Ucraina este acum „fortăreaţa Europei”. Cele două au semnat un acord de cooperare între Parchetul General de la Kiev și Parchetul European, propus de Kovesi.

Irina Venediktova a precizat că Ucraina este prima țară căreia Laura Codruța Kovesi i-a propus un astfel de acord de cooperare. Ea a adăugat că procurorul șef al Uniunii Europene a adus în vizita ei și o scrisoare de susținere a țării afectate de război, din partea procurorilor din Parchetul European.

Venediktova a mai scris pe Facebook, în urma întâlnirii cu Laura Codruța Kovesi, că astfel, „frontul legal” al țării sale crește, după ce Rusia a declanșat un război în Ucraina, pe 24 februarie, așa că victoria justiției este „inevitabilă”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...