Decizia luată de Curtea Supremă în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce se va întâmpla în primăvară

Nicu Stan 12.01.2022, 15:06
Decizia luată de Curtea Supremă în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce se va întâmpla în primăvară

Decizia luată de Curtea Supremă în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce se va întâmpla în primăvară. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) are timp până pe 1 aprilie să finalizeze ancheta în dosarul în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare de către procuroarea Adina Florea în ceea ce privește aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

Curtea Supremă a luat decizia în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce se va întâmpla în scurt timp

Curtea Supremă a obligat Secţia Specială să finalizeze urgent dosarul Laurei Codruţa Kovesi, în care aceasta este cercetată pentru aducerea în România a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

Astfel, un judecător al Instanţei supreme a admis o contestaţie depusă de Laura Codruța Kovesi, în prezent şef al Parchetului European, care susţine că Secţia specială tergiversează de mai bine de trei ani ancheta deschisă în decembrie 2018.

Sebastian Ghita a spus ca Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut bani pentru aducerea in tara a lui Nicolae Popa
Sebastian Ghita a spus ca Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut bani pentru aducerea in tara a lui Nicolae Popa

Laura Codurța Kovesi află dacă scapă de probleme pe 1 aprilie

De asemenea, Secţia specială trebuie să ia o hotărâre până pe data de 1 aprilie în acest caz. Adică, fie o trimite pe Laura Codruța Kovesi în judecată, fie o scoate de sub urmărire penală şi clasează dosarul.

„În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. În temeiul art. 488 (6) alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Fără cale de atac”, se arată în decizia judecătorilor.

Este a doua decizie a ÎCCJ

Aceasta este a doua decizie în acest caz luată de ICCJ, prima nefiind însă luată în considerare de Secţia specială. În ianuarie 2021, judecătorii au stabilit ca Adina Florea, procurorul care a deschis şi a efectuat ancheta în acest caz, să termine dosarul până la 1 aprilie 2021, dar procuroarea a ignorat hotărârea instanţei.

Între timp, Adina Florea a ajuns inspector la Inspecţia judiciară. În decembrie 2018, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi, lefă a DNA, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu repatrierea fostului director al FNI, Nicolae Popa. Atunci, dosarul a fost deschis în urma unei sesizări făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, care a fugit în Serbia.

Sebastian Ghiță a spus ce i-ar fi ceruti Laura Codruța Kovesi

Sebastian Ghiță spunea că, în anul 2011, Laura Codruța Kovesi i-a cerut să plătească 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, fost șef al FNI, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

De asemenea, în anul 2011, pe vremea când era procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în țară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Nicolae Popa avea de executat ani mulți de închisoare

Nicolae Popa fugise din ţară, pentru a scăpa de 15 ani închisoare primiți în dosarul prăbuşirii FNI, în Jakarta, Indonezia. Astfel, banii primiţi de la Sebastian Ghiţă ar fi fost folosiţi pentru plata cheltuielilor de aducere în țară a acestuia, Nicolae Popa fiind adus în ţară de poliţişti, dar şi de un ofiţer SRI.

Urmăriți Impact.ro și pe