La vremuri noi, tot ei. USR Plus l-a numit într-o funcție de conducere pe omul care ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Herta Muller

Ioana Bucur, Rădulescu Valentin 24.02.2021, 20:17

USR Plus l-a numit într-o funcție de conducere pe omul care ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Herta Muller. Cum au reacționat reprezentanții partidului după ce s-a aflat despre trecutul controversat al lui Walther Konschitzky.

USR Plus l-a numit într-o funcție de conducere pe omul care ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Herta Muller

În urmă cu câteva zile, Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș și membru USR Plus, anunța pe pagina sa de Facebook lista noilor membri ai Consiliului de Administraţie al Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara: peisagistul Ralua Rusu, etnologul Ioan Viorel Boldureanu, designerul Ovidiu Hrin, scriitorul Walther Konschitzky și arhitectul Alina Negru. Moș spunea despre ei că „vor aduce plus valoare în această instituţie care are mare nevoie de un suflu nou şi de o direcţie care să ne ajute să o transformăm într-un reper pentru zona de vest a ţării”. Ceea ce nu știa membrul USR Plus, se pare, era că unul dintre cei numiți de el ar fi turnat-o Securitate pe scriitoarea Herta Muller, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură.

Presa locală a readus la lumină faptul că Walther Konschitzky ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Herta Muller, citându-se un articol publicat în 2012, în Dilema Veche, ce cuprinde câteva pasaje din volumul „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică”, semnat de Herta Muller, în care este descrisă „odiseea întoarcerii şi a reconstituirii trecutului cu ajutorul dosarului de urmărire, un trecut mutilat la propriu şi la figurat, căci dosarul de la CNSAS a fost descompletat”.

„Lectura dosarului, întocmit minuţios de Securitate, dar păstrat parţial, declanşează un adevărat policier biografic în care sunt deconspiraţi câţiva dintre informatori (Roland Kirsch, Walther Konschitzky, Alexander Ternovits sau Horst Fassel, unii dintre aceştia fiind chiar decoraţi de Ion Iliescu cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofiţer)”, se arată în articol.

SR Plus l-a numit într-o funcție de conducere pe omul care ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Hertha Muller
Scriitoarea Herta Muller

Ce s-a întâmplat după dezvăluirile apărute în presă

Walther Konschitzky este editor, etnolog și fotograf. Originar din Bacova, Timiș. scriitorul bănuit că ar fi turnat-o la Securitate pe scriitoarea Herta Muller trăiește de mai mulți ani în Germania, țară în care s-a refugiat și laureata Premiului Nobel pentru Literatură, după ce familia i-a fost victima persecuțiilor.

În urma dezvăluirilor apărute în presa locală, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a anunțat că a cerut revocarea din funcție a lui Konschitzky .

„În urma informațiilor apărute în articolele din presa locală, cu privire la colaborarea domnului Walther Konschitzky cu Securitatea, vă anunț că, în această dimineață, am purtat o discuție atât cu directorul Muzeului Satului Bănățean, domnul Dănuț Radoslav, cât și cu o parte dintre membrii Consiliului de Administrație al Muzeului și am primit asigurări că numirea domnului Walther Konschitzky în Consiliul Științific o să fie revocată în cel mai scurt timp. În locul dumnealui, o să fie numită doamna Daniela Crainic, Președintele Asociației Lunca Pogănișului – asociație care are ca scop identificarea, conservarea și promovarea valorilor culturale și naturale locale și ale patrimoniului local”, a scris Cristian Moș pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...