La o zi după ce Quebec a anunțat „taxa de sănătate pentru nevaccinați”, programările pentru prima doză au explodat

Cătălina Burghelea 13.01.2022, 07:49
La o zi după ce Quebec a anunțat „taxa de sănătate pentru nevaccinați”, programările pentru prima doză au explodat

În încercarea de a limita răspândirea noului val cauzat de Omicron, autoritățile din provincia canadiană Quebec au anunțat că vor impune o taxă pentru persoanele nevaccinate. La o zi după ce orașul a anunțat că va sancționa financiar rezidenții care nu sunt vaccinați, ministrul Sănătății din provincie a declarat, miercuri, că programările pentru prima doză au explodat în câteva ore după anunț.

Decizie unică în lume luată de Quebec

Provincia canadiană Quebec va avea o taxă de sănătate pentru rezidenții care refuză să se vaccineze anti-coronavirus. Măsura vine pe fondul celui mai mare număr de decese legate de Covid-19 din Canada. În săptămânile următoare, autoritățile locale vor implementa „contribuția la sănătate” care nu va fi mai mică de 100 de dolari. La câteva ore după acest anunț, programările pentru prima doză au crescut vertiginos.

„Este încurajator!”, a scris ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dube, pe Twitter, indicând că programările de marți pentru prima doză au fost cele mai multe din ultimele zile, notează CNN.

Taxa de sănătate pentru persoanele care refuză să se vaccineze

Amenda pentru cei nevaccinați nu s-ar aplica celor cu scutire medicală și nu au fost anunțate foarte multe detalii, deși oficialii au spus că suma care urmează să fie percepută va fi „semnificativă” (peste 100 de dolari).

Guvernul din Quebec spune că, în timp ce aproape 90% dintre persoanele eligibile au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19 , cei nevaccinați rămân o povară pentru sistemul de sănătate.

Reacția prim-ministrului canadian Justin Trudeau

La un briefing despre Covid-19 de miercuri, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a spus că nu va evalua dacă sancțiunea financiară a Quebecului pentru cei nevaccinați este o măsură bună, afirmând că trebuie să vadă mai multe detalii. Trudeau a subliniat că țara sa are reguli stricte de vaccinare pentru muncitorii din diverse domenii.

„Oamenii care continuă să ezite sau să aleagă să nu se vaccineze pierd privilegiul de a face anumite lucruri, fie că este vorba de mers cu trenul sau cu avionul ori de a avea un loc de muncă”, a declarat Trudeau, la o conferință de presă, miercuri, recunoscând că există o dezbatere continuă cu privire la cel mai bun mod de a-i stimula pe cei nevaccinati.

Trebuie să fii imunizat dacă vrei să cumperi alcool sau canabis

Săptămâna trecută, provincia Quebec, unde locuiesc aproape un sfert din toți canadienii, a anunțat că rezidenții vor trebui să se vaccineze pentru a cumpăra alcool sau canabis. Dovada vaccinării este necesară pentru a mânca în restaurante, merge la sală sau pentru a participa la evenimente sportive. Totodată, este în vigoare o restricție de circulație, a doua din pandemie, valabilă de la 22:00 la 05:00, în fiecare zi.

Ministrul canadian al Sănătății, Jean-Yves Duclos, a adăugat că, deși noua pedeapsă din Quebec nu poate încălca legile privind sănătatea publică, vaccinarea este calea de ieșire din pandemie.

„De asemenea, am demonstrat că măsura vaccinării funcționează. 99% dintre funcționarii publici sunt fie complet imunizați, fie urmează să se vaccineze”, a precizat Duclos la o conferință de presă din Ottawa, miercuri.

Spitalale din Quebec sunt copleșite de numărul mare de bolnavi

Spitalele din Montreal, cel mai mare oraș din provincia Quebec, se apropie de capacitatea de 100%. Regiunea canadiană a raportat, marți, 8.710 de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. În prezent, sunt 2.742 de pacienți cu Covid în spitalele din Quebec, 244 fiind la terapie intensivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...