Alexandru Rafila e de acord că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară. “Ar suprastimula sistemul imunitar”

Ioana Bucur 12.01.2022, 22:54
Alexandru Rafila e de acord că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară. “Ar suprastimula sistemul imunitar”

Alexandru Rafila e de acord că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară. Declarațiile acestuia au fost făcute la doar câteva ore după ce Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA) și-a exprimat îndoielile cu privire la acest subiect.

„Vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”

Pe măsură ce numărul cazurilor noi de infectare cu tulpina Omicron crește de la o zi la alta, tot mai multe state au schimbat regulile cu privire la definiția „schemei complete de vaccinare” ce condiționează acordarea certificatului verde.

Marți, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

Reprezentantul EMA a precizat că administrarea unui rapel la fiecare patru luni ar putea duce la o supraîncărcare a sistemului imunitar al oamenilor. Cavaleri a mai spus că sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.

„Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a previne o variantă viitoare”, a spus el.

Alexandru Rafila e de acord că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Alexandru Rafila spune că este de acord cu ideea că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară

Marți seara, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, la emisiunea prezentată de Mihai Gâdea, că este de acord cu faptul că doza 4 de vaccin nu ar mai fi necesară, vorbind despre aceeași suprastimulare a sistemului imunitar.

Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra.

S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă.

În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe