Apare taxa de sănătate pentru nevaccinați. Măsură dură pentru toţi adulţii care refuză să se imunizeze

Cătălina Burghelea 12.01.2022, 07:41
Apare taxa de sănătate pentru nevaccinați. Măsură dură pentru toţi adulţii care refuză să se imunizeze

Provincia canadiană Quebec va introduce o taxă de sănătate pentru rezidenții care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19. Măsura a fost luată după ce regiunea a înregistrat cel mai mare număr de decese legate de Covid-19 din Canada. Partea și mai proastă este că provincia se luptă în prezent cu o creștere a cazurilor de infectări cu noul coronavirus.

Quebec introduce taxa de sănătate pentru nevaccinați

Marți, 11 ianuarie, premierul provinciei canadiene, François Legault, a anunțat că va fi primul din țară care va sancționa financiar pe cei nevaccinați. Doar aproximativ 12,8% dintre rezidenții din Quebec nu sunt vaccinați, dar ei reprezintă aproape jumătate din toate cazurile spitalicești.

Potrivit datelor oficiale, puțin peste 85% dintre locuitorii din Quebec au primit cel puțin o doză de vaccin până la 1 ianuarie 2022.

Măsură dură dacă refuzi să te imunizezi

Prim-ministrul Francois Legault a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că persoanele care nu au primit prima doză de vaccin vor trebui să plătească o „contribuție”. Taxa nu a fost încă decisă, dar va fi „semnificativă”, a precizat oficialul.

„Cred că acum este o chestiune de corectitudine pentru cei 90% din populație care a făcut unele sacrificii”, a spus Legault. „Cred că le datorăm acest tip de măsură”, a continuat premierul, notează BBC.

Mesajul ministrului Sănătății pentru populație

Săptămâna trecută, provincia Quebec a anunțat că va solicita dovada vaccinării pentru a face cumpărături în magazinele de canabis și băuturi alcoolice. Este, de asemenea, în vigoare o restricție de circulație, a doua din pandemie, valabilă de la 22:00 la 05:00, în fiecare zi.

Ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, a declarat reporterilor că oamenii vor trebui să prezinte dovada vaccinării pentru a intra în astfel de magazine.

„Spun doar că, dacă nu vrei să te vaccinezi, stai acasă”, a spus acesta, adăugând că în curând vor veni mai multe restricții.

„Dacă oamenii nevaccinați sunt nemulțumiți de asta”, a completat Dubé, „există o soluție foarte simplă: să se vaccineze”.

8.710 de cazuri noi în regiunea canadiană

Marți, numărul deceselor din Quebec din cauza Covid a ajuns la 12.028. Procentul de pacienți cu Covid aflați la terapie intensivă, care nu au fost vaccinați, este de 45%, arată datele provinciale.

La conferința de presă a premierului a participat ministrul său interimar de sănătate publică, care a preluat conducerea după ce fostul director și-a dat demisia din cauza criticilor privind gestionarea celei mai recente creșteri provocate de Omicron.

Spitalele din Montreal, cel mai mare oraș din provincie, se apropie de capacitatea de 100%. Quebec a raportat, marți, 8.710 de cazuri noi. Cifra reprezintă o rată de pozitivitate de 20%. În prezent, există 2.742 de pacienți cu Covid în spitalele din Quebec, inclusiv 244 la terapie intensivă.

Tot mai multe țări impun sancțiuni nevaccinaților

Deși rar, Quebec nu este singura regiune din lume care încearcă să impună o sancțiune financiară celor care nu doresc să fie vaccinați.

Începând cu sfârșitul acestei luni, grecilor peste 60 de ani li se cere să plătească o amendă de 100 de euro pentru fiecare lună în care rămân nevaccinați.

Singapore a cerut pacienților cu Covid să-și plătească singuri facturile medicale, dacă nu sunt vaccinați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...