La ce soluții vor să recurgă operatorii din turism ca să-i despăgubească pe români, pentru vacanțele anulate

Raluca Juncu 13.04.2020, 19:46
La ce soluții vor să recurgă operatorii din turism ca să-i despăgubească pe români, pentru vacanțele anulate

Operatorii din turism sunt poate unii din cei mai afectați de declanșarea pandemiei de COVID-19, alături de lucrătorii din industria HoReCa. Reprezentanții agențiilor de turism discută, însă, intens, cu Guvernul României, pentru a găsi soluții.

Soluții propuse privind returnarea banilor pentru călătoriile anulate ale românilor

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent operatorii din turism este cea a returnării banilor către persoanele care își planificaseră vacanțele și concediile. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au discutat cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat pe probleme de turism, Răzvan Pîrjol, despre situaţia sumelor achitate de turişti ca avans pentru vacanţe, sume ce au fost plătite deja către hotelieri pentru a putea obţine discounturile practicate în perioadele de early booking.

Liderii din industrie vin cu soluții, care includ fie modificarea legislației în vigoare, fie returnarea banilor din fonduri europene sau emiterea de vouchere în alb.

Alin Burcea, CEO-ul tour operatorului Paralela 45, este de părere că sumele achitate de turişti ca avans pentru vacanţele anulate din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea fi returnate din fonduri europene sau din sumele bugetate pentru târgurile de turism din acest an. Acesta spune că deși Ministrul cunoaște cu exactitate aceste probleme, nu s-a adoptat, deocamdată, nicio măsură concretă cu privire la o rezolvare.

Alin Burcea, CEO Paralela 45
Alin Burcea, CEO Paralela 45

„Plăţile sunt uşor de demonstrat şi mai ales de verificat. Noi, ANAT, am discutat cu domnul Virgil Popescu, ministrul Economiei, şi cu domnul Răzvan Pîrjol, secretar de stat. În principiu, au înţeles situaţia, dar nu s-a luat nicio măsură de restituire a banilor, la modul concret. Şi, atenţie! Nu sunt banii agenţiilor, sunt banii oamenilor. Mai ales în aceste momente, când 1 din 5 români este în şomaj, când vor avea loc restructurări şi de la bugetari, orice sumă de bani este importantă.

După ce vom completa aceste portaluri, aceste liste, fie din fonduri europene, de la Ministerul Fondurilor Europene, fie de la Comerţ Exterior, unde sunt bugetaţi bani pentru târguri, sau chiar la turism, din bugetele pentru târguri, se pot găsi resurse pentru aceşti oameni”, a declarat proprietarul Paralela 45, pentru Agerpres.

Acesta mai spune că de trei săptămâni, sute de românii îşi cer înapoi banii plătiţi ca avansuri pentru vacanţe.

„De circa 3 săptămâni, sute de turişti îşi cer banii înapoi. Agenţiile detailiste vând pentru tour operatori, care achită mai departe sumele la partenerii externi. Aşa funcţionează mecanismul. Nu ştiu ce cred turiştii, dar ca să obţii o reducere de 20-30-50% la Early Booking, trebuie să achiţi banii cât mai repede”, a mai explicat Alin Burcea.

Urmăriți Impact.ro și pe