Ministrul Economiei, despre al doilea val de măsuri în România. Ce se va întâmpla, în țară, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie

Luiza Moldovan 07.04.2020, 21:16
Ministrul Economiei, despre al doilea val de măsuri în România. Ce se va întâmpla, în țară, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie

Ministrul Economiei, despre al doilea val de măsuri în România. Începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, România va trebui să facă niște schimbări.

Firme românești care se vor reinventa
Firme românești care se vor reinventa

Ministrul Economiei, despre al doilea val de măsuri în România. Ce se va întâmpla, în țară, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie

Într-o lume care se confruntă cu grave lipsuri de materiale sanitare, ministrul Economiei, Virgil Popescu, crede că România nu va mai trebui să depindă de importurile din China și că va putea să-și acopere singură nevoile echipamentelor sanitare. Potrivit hotnews.ro, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, companiile românești vor asigura 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare și că producătorii români vor acoperi acest necesar și după ce criza va trece.

Se află în testări o aplicație automată a producătorilor români de materiale sanitare și este în curs de construcție o bază de date cu aceștia. Lista va fi publică.

Ce spune pOpescu despre deficitul de măști
Ce spune Popescu despre deficitul de măști

„E nevoie de investiții publice”

Ministrul Economiei crede în finanțare și în investiții, în pofida deficitului bugetar major. Popescu spune că vor fi luate măsuri fiscale, de infuzie de capital, măsuri de granturi. De asemenea, că, pentru ca economia să fie relansată, va fi nevoie de investiții publice. De altfel, și țările din Europa își pun mai degrabă problema finanțărilor decât a deficitului, care peste tot e uriaș.

Vorbim de o reinventare a companiilor românești deja existente, care vor face echipamente medicale, atât de necesare cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu pandemia. Deja Romarm, companie sută la sută românească, a comandat tot echipamentul tehnologic necesar pentru a începe producția de produse sanitare.

Relitatea urâtă scoasă la iveală de criza pandemică
Relitatea urâtă scoasă la iveală de criza pandemică

Companii românești care se reinventează

Romarm e o binecunoscută firmă din industria de apărare și un exemplu concret al reinventării pe timp de criză. Mai sunt și alte companii, despre care a vorbit Popescu, dar acestea au nevoie de acreditări, care se vor da, pentru că și aceste companii sunt de foarte mare ajutor pentru livrarea de necesar medical.

De asemenea, ministrul Economiei a vorbit despre stocul zero al echipamentelor de acest gen, lucru care trebuie reglat după încetarea urgenței medicale impuse de pandemie. Ministrul promite refacerea generoasă a stocurilor.

„Să nu creadă companiile că acest lucru se va opri după trecerea crizei. Nu. Vrem să avem la rezervele statului, să nu mai fie goale, să avem o cantitate suficientă de materiale sanitare, măști, combinezoane, halate, șosete pentru medici, în așa fel încât să fim pregătiți oricând pentru a înfrunta o viitoare nouă epidemie”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu despre relansarea economiei
Virgil Popescu despre relansarea economiei

Criza a scos la iveală dependența majoră a României față de importurile din China. „Acest lucru trebuie să înceteze”

Romarm și o altă companie, Taparo, vor produce câte 150.000 de măști de tip FFP2 și FFP3, destinate spitalelor. Ministrul promite că, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, cele două companii vor avea deja producție, iar la producția lor se va alătura și cea a altor companii private, al căror aport nu va fi deloc de neglijat.
Ele au o piață asigurată de vânzare, deci nu vor avea problema găsirii de clienți: „Statul va face comenzi„.

Virgil Popescu a vorbit despre calitatea neconformă a măștilor provenite din China, de care s-au plâns mai multe țări, nu și România, pentru că țara noastră a importat din Coreea de Sud. Cu toate astea, e clar că această criză a catalizat realitatea neplăcută a dependenței aproape totale față de importurile din China.

Lucru pe care Virgil Popescu își dorește să-l remedieze. Ministrul a vorbit chiar și de țesătura din care se fac măștile. Avem resurse să avem propria noastră țesătură, asigură Popescu: „Mai finanțăm și alte companii care vor să facă acest lucru, pentru că, pe lângă producția de măști, dorim să avem și țesătura în România„.

Cum se prezintă viitorul în materie de producție de echipamente medicale
Cum se prezintă viitorul în materie de producție de echipamente medicale

Vorbim despre un material țesut, produs de o companie românească. Primele două straturi se folosesc pentru fabricarea halatelor și măștilor și despre materialul filtrant, cel de-al treilea strat, pentru a cărui producție această companie va primi finanțare de la stat.

„Economia va reporni dar oamenii trebuie să fie sănătoși”

În privința repornirii economiei României, ministrul Virgil Popescu spune că speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, dar că, pentru ca oamenii să se întoarcă la lucru, este nevoie ca ei să fie sănătoși. Este mai important, așadar, să trecem cu bine de criză, pentru ca să ne asigurăm că resursa umană este validă și aptă de muncă, a spus Popescu.

„De asemenea, investițiile publice, pe care nu le-am oprit, care merg, sunt convins că vor stimula economia. Se lucrează la autostrăzi, se lucrează la metrou, se lucrează în țară prin acele programe PNDL, care sunt în continuare în funcțiune, iar Ministerul Dezvoltării face în continuare plăți”.

Urmăriți Impact.ro și pe