La cât timp de la rapel trebuie să îşi măsoare românii anticorpii. Adrian Marinescu spune clar

Nicu Stan 08.05.2021, 15:10
La cât timp de la rapel trebuie să îşi măsoare românii anticorpii. Adrian Marinescu spune clar

La cât timp de la rapel trebuie să îşi măsoare românii anticorpii. Adrian Marinescu spune clar ce trebuie să facă toți românii după ce s-au vaccinat complet.

Adrian Marinescu a făcut anunțul. Ce trebuie să facă toți românii la 3 și la 6 luni de la vaccinare

La cât timp de la rapel trebuie să îşi măsoare românii anticorpii. Adrian Marinescu, medic infecționist în cadrul  spitalului Matei Balș, a spus clar ce trebuie să facă toți românii care au primit și rapelul.

Toți care sunt complet vaccinați trebuie să își măsoare anticorpii la o lună, 3 luni și la 6 luni de la ultimul vaccin. Medicul infecționist a mai specificat că cei care au trecut prin boala coronavirus și s-au vaccinat au un nivel mai ridicat de anticorpi.

Anticorpii se masoara la una, 3 si 6 luni dupa rapel
Anticorpii se masoara la una, 3 si 6 luni dupa rapel

Testarea anticorpilor, sport naţional

”Este clar că testarea anticorpilor a devenit un sport naţional şi că îl facem din păcate mult mai des decât ar trebui. Ar trebui ca această testare să aibă rolul de a ne orienta, dacă am trecut prin boală, dacă vrem să ştim că în urma vaccinării avem anticorpii protectori, sigur că putem face testarea, dar testarea la aproximativ o lună din momentul rapelului.

Este important să ştim că în momentul în care facem testarea, ne interesează intervalul de referinţă de la fiecare laborator, pentru că lucrurile sunt diferte. În momentul în care avem o valoare pozitivă, trebuie să luăm în calcul că ne interesează ce se va întâmpla în dinamică, adică, altfel spus, cât timp vor ţine aceşti anticorpi şi trebuie să luăm în calcul că ne interesează să fie o perioadă cât mai lungă, peste 6 luni, 12 luni, dacă vorbim de imunitatea prin anticorpi, ne interesează şi nivelul acestora”, a declarat Adrian Marinescu, potrivit news.ro.

Ce este important la măsurarea anticorpilor

Medicul de la Matei Balș spune ce este important atunci când mergem să ne măsurăm anticoprii, menționând că mai avantajați ar trebui să fie aceia care au și fost infectați cu virusul ucigal, dar și-au făcut și vaccinul.

”Este ştiut că în momentul în care am trecut prin boală şi ne-am şi vaccinat, este situaţia în care cei mai mulţi dintre noi avem un titru important de anticorpi, nu contează să facem o comparaţie decât în cazul aceluiaşi laborator, pentru că lucrurile pot să difere.

Anticorpii neutralizanţi anti-spike

Dacă vorbim despre anticorpii neutralizanţi anti-spike, contează să ne uităm la intervalul de referinţă pe care îl are acel laborator şi să luăm în calcul că ar fi bine să fie o valoare categoric mai mare faţă de ce înseamnă referinţă, nu este suficient să avem o valoare pozitivă, cu un nivel puţin mai mare faţă de ce dă laboratorul ca fiind pozitiv”, a mai precizat Adrian Marinescu.

Urmăriți Impact.ro și pe