Motivul pentru care persoanele care au primit tratament cu plasmă sau anticorpi pentru covid-19 trebuie să amâne vaccinarea

Ioana Bucur 18.02.2021, 09:39
Motivul pentru care persoanele care au primit tratament cu plasmă sau anticorpi pentru covid-19 trebuie să amâne vaccinarea

Campania națională de imunizare împotriva SARS-CoV-2 continuă, dar cu o nouă recomandare pentru unele categorii de români. Care este motivul pentru care persoanele care au primit tratament cu plasmă sau anticorpi pentru covid-19 trebuie să amâne vaccinarea. Explicațiile au fost date de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cei care au primit tratament cu plasmă sau anticorpi pentru covid-19 trebuie să amâne vaccinarea

Ministerul Sănătății a precizat, miercuri, că vaccinul împotriva covid-19 este recomandat și celor care au avut deja boala, iar asta din pricina faptului că fiecare organism reacționează diferit în urma infecției, ceea ce înseamnă că și imunitatea dobândită variază de la om la om. Reprezentanții instituției au subliniat că, în ciuda faptului că este „extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă”.

„Vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au avut COVID-19. Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au trecut deja prin boală. Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

Totuși, reprezentanții Ministerului Sănătății au dezvăluit și care este motivul pentru care persoanele care au primit tratament cu plasmă sau anticorpi pentru covid-19 trebuie să amâne vaccinarea. Potrivit specialiștilor, este foarte rar ca cineva care a fost infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile.

„Aşadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să îşi amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp. Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să îşi amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea vaccinului”, au mai precizat reprezentanţii Minsterului.

De ce ar trebui ca unii români să amâne vaccinarea
De ce ar trebui ca unii români să amâne vaccinarea. Inquam Photos / Cornel Putan

Autoritățile au schimbat regulile. Ce se recomanda înainte celor care au trecut deja prin boală

Înainte de anunțul de miercuri al Ministerului Sănătății, instituția explica, într-o broșură creată pentru medicii de familie din țară, că recomandările de la acea vreme încurajează vaccinarea celor care s-au vindecat de covid-19 la cel puțin patru săptămâni de la primul test PCR pozitiv – în cazul celor care au dezvoltat o formă ușoară – și la aproximativ trei luni, adică 90 de zile, în cazul celor care au avut o formă moderată, severă sau critică.

Dacă diagnosticul este confirmat după primirea primei doze de vaccin, se poate face și a doua doză, conform prospectului, doar în cazul în care a fost depășită faza activă a bolii, dacă simptomatologia și sindromul inflamator au dispărut.

Peste 40.000 de români au fost vaccinați împotriva covid-19, în ultimele 24 de ore. Ce reacții adverse s-au raportat

Potrivit raportării de miercuri, 17 februarie 2021, a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în ultimele 24 de ore fuseseră vaccinate peste 43.000 de persoane. Dintre acestea, 28.615 au primit serul produs de Pfizer, 5.372, Moderna și 9.332, Astra Zeneca. Autoritățile au anunat 164 de reacții adverse, dintre care 59 la vaccinul Pfizer – șapte reacţii locale şi 52 generale -, 18 la cel de la Moderna – cinci de tip local şi 13 generale – şi 87 de cel de la AstraZeneca – două de tip local şi 85 generale.

„Menţionăm că opt reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a transmis CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe