Klaus Iohannis: „Vom asigura răspunsul prompt al NATO la orice provocare sau ameninţare”

Mihnea Tălău 13.04.2022, 12:48
Klaus Iohannis: „Vom asigura răspunsul prompt al NATO la orice provocare sau ameninţare”

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, însoțit de premierul Nicolae Ciucă şi primul-ministru belgian, Alexander De Croo. Şeful statului i-a mulţumit premierului Belgiei, de față la Baza Aeriană, pentru contribuţia la apărare a militarilor belgieni care se află pe teritoriul României.

Șeful statului spune că NATO va răspunde la orice provocare sau amenințare

Klaus Iohannis a vorbit în cursul vizitei, despre consolidarea structurilor de apărare al NATO în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

„După cum am decis la recentul summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră. Acționăm pentru operaționalizarea cât mai rapidă a celor patru noi grupuri de luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe întregul Flanc Estic în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe flanc”, a spus Iohannis.

Potrivit declarațiilor sale va exista un răspuns prompt al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă.

Volodimir Zelenski, avertisment îngrijorător pentru România. Ce ar trebui să facă autorităţile noastre urgent„Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât şi robust al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianţei pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul estic şi la Marea Neagră.

Vor fi patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România

În România va fi operaționalizat cât mai rapid un Grup de Luptă pentru asigurarea securității pe Flancul Estic. El a mulţumit tuturor aliaţilor NATO pentru prezenţa în România.

„Acţionăm pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securităţii pe întregul Flanc Estic, în mod coerent şi unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenţei aliate pe Flanc”, a declarat șeful statului.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, a subliniat că România şi aliaţii săi trebuie să fie pregătiţi pentru o criză de durată, urmare a conflictului armat din Ucraina, şi pentru situaţia în care această criză se va extinde mai aproape de graniţa ţării noastre.

„Trebuie să creăm şi să consolidăm o postură de apărare şi descurajarea în flancul de est al NATO”, a conchis Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe