Klaus Iohannis: Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive

Ana Anitoiu 02.02.2022, 16:08
Klaus Iohannis: Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Armata Română trebuie să fie foarte bine pregătită pentru a contracara acţiunile agresive, în contextul în care ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice au crescut în ultima vreme. Șeful statului a precizat că românii trebuie să fie în gardă și în mediul online.

Klaus Iohannis, despre amenințările la siguranța României

Președintele a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Cu această ocazie, a declarat că în ultima perioadă s-au amplificat tensiunile și că au devenit evidente tendințele de revenire la o politică de forță, astfel că România trebuie să fie pregătită să se apere.

„Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece.

În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia trans-atlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate.

Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis: Trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru actiunile agresive
Klaus Iohannis. Inquam Photos/ George Calin

Klaus Iohannis, despre demersurile pentru modernizarea Armatei Române

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că primele măsuri pentru modernizarea Armatei Române au fost luate de la începutul anului 2015, când a fost semnat Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin un deceniu.

„De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare”, a spus președintele.

La rândul lui, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre tensiunile ce vin dinspre Rusia. Șeful diplomației române a dat un interviu pentru CNN în care a numit „absurde” afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin conform cărora scutul antirachetă din țară ar reprezenta o amenințare pentru Moscova.

Oficialul a precizat că România este gata să primească experți ruși care să verifice dacă sunt rachete ofensive pe teritoriul său. Ministrul de Externe a subliniat că acestea nu există.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...