Premierul Nicolae Ciucă. „România asigură sprijinul necesar unui flux destul de mare de refugiaţi din Ucraina”

Mihnea Tălău, Andrei Predoiu 21.02.2022, 12:00
Premierul Nicolae Ciucă. „România asigură sprijinul necesar unui flux destul de mare de refugiaţi din Ucraina”

Primul-ministru Nicolae Ciucă a precizat, luni, la Palatul Parlamentului că România este pregătită pentru a primi „un număr destul de mare” de refugiaţi din Ucraina.

Nu sunt solicitări de repatriere din partea românilor aflaţi în Ucraina

În privința situației din Ucraina, premierul a declarat că „informaţiile le primim din surse deschise” și că încă nu există o analiză cu instituţiile de specialitate.

În privinta unor eventuale solicitări de repatriere din partea românilor aflaţi în Ucraina, Ciucă a declarat că „nu avem această solicitare. Există doar comunicatul MAE şi în funcţie de solicitări suntem pregătiţi să acţionăm ca atare, există pregătite măsuri astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiaţi, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment nu avem nicio solicitare”, a afirmat premierul.

Polonia este pregatita sa primeasca un milion de refugiati ucraineni. Ce va face Romania
Tabara de refugiati. Foto: unsplash.com

Precizări de ultimă oră ale Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut, duminică, noi precizări privind alerta curentă de călătorie pentru Ucraina.

„MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă. În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.

MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918)”, se arată în comunicatul instituției.

MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...