Jens Stoltenberg: „NATO plănuiește o prezență militară mare și permanentă la granița estică”

Mihnea Tălău 10.04.2022, 13:40
Jens Stoltenberg: „NATO plănuiește o prezență militară mare și permanentă la granița estică”

Comandanții militari ai NATO lucrează la planuri de transformare a prezenței alianței la granițele sale estice într-o forță capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate

El a descris prezența de până acum a alianței la frontierele sale estice ca fiind o forță relativ mică, menită să simbolizeze angajamentul alianței de a se apăra de orice atac rusesc, scrie Politico.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei va schimba acest lucru.

„Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecințe pe termen lung pentru securitatea noastră. NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Și asta este exact ceea ce facem.

NATO este cea mai de succes alianță din istorie din două motive. Unul este că am reușit să unim Europa și America de Nord. Celălalt este că am fost capabili să ne schimbăm atunci când lumea se schimbă. Acum, lumea se schimbă, iar NATO se schimbă”, a declarat Stoltenberg.

NATOfobia
NATO

Grupuri de luptă pentru consolidarea apărării pe flancul estic contra Rusiei.

El a susținut apelurile Ucrainei către aliații occidentali, cum ar fi Germania, de a renunța la distincția dintre armele defensive și cele ofensive cu unii membri. Berlinul a exclus furnizarea de armament ofensiv către Kiev.

„Ucraina se apără acum împotriva unei invazii. Deci tot ceea ce face Ucraina este defensiv”, a mai afirmat Stoltenberg.

El a declarat cu câteva zile în urmă că NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei.

Poziţia de apărare va fi întărită cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...