Klaus Iohannis și Ludovic Orban, dați în judecată de Adrian Năstase. Acuzații grave la adresa președintelui

Iancu Andreea 14.05.2020, 17:10
Klaus Iohannis și Ludovic Orban, dați în judecată de Adrian Năstase. Acuzații grave la adresa președintelui

Adrian Năstase, fostul prim-Ministru al României, a intrat într-un conflict cu președintele Klaus Iohannis, după ce acesta din urmă a semnat un decret. Pentru că își dorește să se facă dreptate, Năstase a deschis un proces la Curtea de Apel București. Fostul premier nu a primit încă un termen de judecată pentru procesul deschis.

Două condamnări penale în plus, o decorație în minus

Motivul disputei, conform Adevărul, îl reprezintă decorația primită de Adrian Năstase în trecut. Ion Iliescu i-a oferit fostului premier Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce,  prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a decis, prin decret prezidențial, retragerea acestei decorații. Actualul președinte a considerat că cele două condamnări penale ale lui Năstase nu sunt potrivite alături de această decorație.

Procesul prin care Adrian Năstase contestă acest demers a fost deschis în luna martie pe numele lui Klaus Iohannis și al lui Ludovic Orban.  

Ion Iliescu i-a oferit lui Adrian Năstase decorația Ordinul Naţional
Ion Iliescu i-a oferit lui Adrian Năstase decorația Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce

Evenimentele care l-au debusolat pe Adrian Năstase

În cadrul unei recepții, organizate la Palatul Cotroceni pe 1 decembrie 2019, a fost invitat și Năstase. La acea vreme, o mare parte a presei a criticat prezența sa la eveniment. Fostul premier are două condamnări penale în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”, acestea fiind motivul disputei publice.

Gestul care l-a debusolat pe Adrian Năstase a fost făcut de Klaus Iohannis în data de 11 decembrie 2019. Actualul președinte a semnat atunci decretele privind retragerea decorațiilor pentru mai multe persoane publice. Printre acestea se numărau Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu. Principalul motiv al retragerii decorațiilor fiind condamnările penale ale acestora.

Adrian Năstase consideră nejustificat gestul președintelui, mai ales că tocmai participase la recepția de Ziua Națională cu câteva zile anterioare decretului.

Klaus Iohannis a început să construiască ‘România normală’ anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat, iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun, considera Năstase.

Critici dure din partea lui Năstase la adresa președintelui Iohannis
Critici dure din partea lui Năstase la adresa președintelui Iohannis

Replici acide la adresa actualului președinte

Adrian Năstase consideră semnificativă influența sa asupra istoriei României, numele său neputând fi șters din cărțile de istorie. Pe de altă parte, fostul premier consideră că activitatea lui Iohannis nu este notabilă.

Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000 – 2004, a decoraţiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităţi străine, decrete contrasemnate de mine, explică Adrian Năstase.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...