Klaus Iohannis s-a enervat și a plecat din ședința CSM. Cine l-a deranjat pe președinte

Iancu Andreea 03.12.2020, 16:03
Klaus Iohannis s-a enervat și a plecat din ședința CSM. Cine l-a deranjat pe președinte

Președintele Klaus Iohannis a participat în cursul zilei de astăzi la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru că în cadrul acesteia au fost susținute mai multe declarații acide, la finalul ședinței președintele Klaus Iohannis s-a enervat și a plecat din sală.

Declarația președintelui Iohannis a deranjat magistrații

Prezent în cadrul ședinței de bilanț a CSM, președintele Klaus Iohannis a vorbit din nou despre problema legilor justiției. Oficialul român a adus acuzații parlamentarilor care aleg să apere legile ce susțin infractorii și a arătat că direcția trebuie să fie una de reformare a cadrului legislativ. De asemenea, Iohannis nu a uitat să menționeze și organismele Uniunii Europene, care verifică și susțin eforturile României în problemele ce țin de Justiție.

Procesul de reparare a legilor justiției, de creare a unui cadru coerent, stabil și de implementare a recomandărilor GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția a început deja. Motivul pentru care nu a ajuns la final este din cauza majorității ostile reformelor și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să îi apere pe infractori. O majoritate parlamentară care nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public, a declarat Președintele Klaus Iohannis, la ședința CSM de astăzi.

Totuși, discursul președintelui României nu a fost apreciat și de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Două dintre judecătoarele prezente în sală s-au arătat deranjate de observațiile președintelui și au oferit o replică la cele afirmate de Klaus Iohannis.

În cursul zilei de astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a susținut o ședință de bilanț, la final de an, la care a participat și președintele României
În cursul zilei de astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a susținut o ședință de bilanț, la final de an, la care a participat și președintele României

Motivul pentru care Klaus Iohannis s-a enervat și a plecat din ședința CSM

Judecătoarea Gabriela Baltag a ales să își exprime nemulțumirea cu privire la declarația președintelui și l-a acuzat pe acesta de instigare la dezbinare în cadrul instituției.

Din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea, a multor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugămintea, poate măcar la finalul mandatului nostru nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi, a precizat Gabriela Baltag.

Totodată, judecătoarea a făcut apel la un subiect sensibil pentru președinte, aceasta legându-se de religia pe care președintele o împărășește. 

Ştiu că sunteţi un creştin. Vă văd de multe ori la televizor duminica. Ştiţi şi dumneavoastră, cu siguranţă, că la sfârşitul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat, Domnule Preşedinte. E foarte important acest lucru, a mai adăugat judecătoarea.

De asemenea, colega de breaslă a acesteia, Simona Marcu, și-a exprimat dorința de a elimina discuțiile cu iz electoral, acuzându-l totodată pe Iohannis.

Știu că suntem în prag de alegeri, mai sunt doar câteva zile, dar nu aş dori să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul «în plenul CSM se vorbeşte despre majorităţi parlamentare toxice versus majorităţi parlamentare progresiste», pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, «o abordare matură lipsită de partizanat», a fost și declarația judecătoarei Simona Marcu.

Pe de altă parte, în urma celor două intervenții ale magistraților, Klaus Iohannis a ales să părăsească ședința, fără a mai răspunde la întrebările celor prezenți.

Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!, a spus acesta în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...