CSM, decizie de ultim moment: magistrații o pun la colț pe Dăncilă după înregistrările din ședința CEx. Ce au decis

Alexandru Ioanid 09.10.2019, 14:11
CSM, decizie de ultim moment: magistrații o pun la colț pe Dăncilă după înregistrările din ședința CEx. Ce au decis

Câțiva membri CSM o pun la colț pe Viorica Dăncilă după înregistrările din ședința CEx, prezentate în public. Ei cer plenului Consiliului și președintei Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională în acest caz.

Viorica Dăncilă a reușit să-și pună în cap magistrații după ce în presă au apărut înregistrările din ședința Comitetului Executiv a PSD din 8 octombrie. Șefa PSD a fost înregistrată, pe ascuns, în timp ce-și amenințat voalat colegii cu dosare penale.

Câțiva membri ai CSM s-au sesizat imediat și au cerut ca acest caz să ajungă la Curtea Constituțională. Ei susțin că independența justiției este pusă sub semnul întrebării de șefa Guvernului.

„Prin afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi presedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti”, se arată în scrisoarea câtorva membri CSM.

Dăncilă, pusă la colț după înregistrările din ședința CEx

Anunț important pentru pensionari! Premierul României: „Pensiile speciale nu înseamnă privilegii speciale”
 

Scrisoarea prin care se cere sesizarea CCR în acest caz este semnată de șapte membri CSM, judecători și procurori. Aceștia reclamă că discursul premierului demonstrează că Guvernul şi-a arogat competenţa constituţională Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celorlalte instanţe prin referirea la o relaţie de interdependenţă între rămânerea în fiinţă a guvernului condus de Viorica Dăncilă şi dosarele instrumentate de instanţe în sensul înţelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare şi decât demnitatea de prim-ministru.

„Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se înfăptuieşte prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe. Numai acestea au competenţa de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competenţă primului ministru prin care să poată influenţa cursul soluţionării dosarelor. Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenţi, având ca unic temei legea şi niciun guvern, niciun partid politic şi niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiţiei”, arată magistraţii.

Reacția de revoltă vine după ce Viorica Dăncilă a fost înregistrată pe ascuns în timp ce discuta cu colegii din conducerea PSD și amenința voalat cu dosare penale.

„Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, mizele sunt legate de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocuparea unor posturi de miniștri, pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să pună în loc? Ce să facă?”, spunea Viorica Dăncilă.

Urmăriți Impact.ro și pe