Iohannis, mesaj special de Ziua Justiției. Ce a ținut să le transmită președintele românilor

Diana Radu 05.07.2020, 15:23
Iohannis, mesaj special de Ziua Justiției. Ce a ținut să le transmită președintele românilor

Klaus Iohannis a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Justiției și i-a felicitat pe cei din sistemul judiciar pentru munca depusă, în contextul epidemiei. Președintele a precizat Justiția a suferit mai multe schimbări, iar protejarea dreptului la viaţă şi a dreptului la sănătate a căpătat noi valenţe.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis de Ziua Justiției

Președintele a precizat faptul că munca angajaților din sistemul judiciar a fost mai dificilă din cauza epidemiei de covid. De asemenea, Iohannis a sublinat faptul că Justiția are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor, care au căpătat noi valențe în contextul actual.

„Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni şi criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societăţile noastre, iar protejarea dreptului la viaţă şi a dreptului la sănătate a căpătat noi valenţe. Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul Justiţiei”, a menţionat preşedintele în mesajul său.

klaus iohannis, mesaj, ziua justitiei
Mesajul transmis de Klaus Iohannis de Ziua Justiției

Klaus Iohannis a mai punctat că Justiția trebuie să țină cont că în spatele Codurilor de procedură se află destinele oamenilor, drept pentru care trebuie să acționeze cu: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj.

„Doar prin respectarea acestor valori, justiţia contribuie la construirea încrederii în stat şi în lege. În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona Justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri. A venit momentul ca tot acest potenţial de schimbare şi îmbunătăţire a Justiţiei, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv.

Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislaţie clară, coerentă şi predictibilă, un dialog constant şi onest în interiorul sistemului judiciar şi construirea unui consens cu privire la priorităţile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi”, a afimat Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe