Klaus Iohannis, mesaj important în Lituania. „Ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere al UE”

Ana Anitoiu 25.11.2022, 18:45
Klaus Iohannis, mesaj important în Lituania. „Ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere al UE”

Klaus Iohannis a transmis un mesaj important în cadrul vizitei sale în Lituania. Președintele României a spus, printre altele, că agresiunea Rusiei riscă să polarizeze scena internațională și că este nevoie ca promisiunile de extindere a Uniunii Europene să fie duse mai departe în mod credibil.

Klaus Iohannis, mesaj în Lituania

Șeful statului a spus, în Lituania, că în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina este necesar ca toată comunitatea internațională să fie unită, conflictul riscând să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională.

Klaus Iohannis a precizat că războiul din Ucraina afectează întreaga lume, în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice, fiind împotriva valorilor fundamentale europene, valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor.

„Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri,

precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume.

Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultăţile partenerilor noştri globali, de a explica conduita pe care o avem şi a le înţelege poziţiile, astfel încât să evităm ca aceştia să se simtă neglijaţi””, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj important in Lituania. „Ducem mai departe in mod credibil promisiunile de extindere al UE”
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Klaus Iohannis, despre inițiativele ce ar trebui să fie promovate

De asemenea, președintele României a spus că ar trebui să fie promovate iniţiative precum Coridoarele Solidarităţii, ce facilitează exporturile din Ucraina către pieţele mondiale, inclusiv către ţările ce resimt cea mai mare nevoie.

Șeful statului a precizat că România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina şi că va continua să facă acest lucru, pentru a contribui la gestionarea insecurităţii alimentare ce poate afecta țările vulnerabile de pe glob.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că ar trebui să fie valorificate instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale Uniunii Europene, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale.

„Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor”, a spus Klaus Iohannis.

La evenimentul ce a fost organizat la Kaunas, capitală culturală europeană în acest an, au participat şi preşedinţii Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits, şi Poloniei, Andrzej Duda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...