Klaus Iohannis, declarații despre ce urmează să se întâmple după 15 mai. Anunțul pentru români

Madlen Moraru 28.04.2020, 18:09
Klaus Iohannis, declarații despre ce urmează să se întâmple după 15 mai. Anunțul pentru români

În această după-amiază de marți, președintele Klaus Iohannis va oferi noi informații, despre starea de urgență, din România. Șeful statului a făcut precizări importante despre ce se va întâmpla în țara noastră, după data calendaristică de 15 mai 2020.

Klaus Iohannis, declarații despre ce urmează să se întâmple după 15 mai

Tot în această marți, pe 28 aprilie, premierul Ludovic Orban a convocat o ședință de urgență cu cei din PNL. Președintele Klaus Iohannis a anunțat ce se va întâmpla după 15 mai, atunci când românii nu vor mai fi nevoiți, oficial, să completeze nici declarațiile pe proprie răspundere, pentru a putea ieși din case și pentru a se putea deplasa. Totodată, măsurile de protecție, precum măștile sanitare, încă rămân de actualitate și trebuie respectate, mai ales în spațiile și mediile restrânse.

Președintele României a avut câteva discuții oficiale în această după-amiază, la Cotroceni, și cu premierul Ludovic Orban. De asemenea, a fost adusă în discuție și decretarea stării de alertă, pentru a putea menține în mod legal restricțiile ce sunt necesare în combaterea epidemiei cu noul virus.

Klaus Iohannis, declarații despre ce urmează să se întâmple după 15 mai. Anunțul pentru români
Klaus Iohannis va face declarații despre cum va evolua starea de urgență, și după data de 15 mai 2020

Anunțul pentru români făcut de șeful statului

„Am considerat că este bine să revenim într-o formă mai interactivă și am invitat jurnaliștii acreditați să participe azi. Autoritățile împreună cu medicii au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, iar societatea românească a dovedit maturitate. Se discută de măsurile de relaxare, anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte, foarte atenți. O relaxare prematură ar fi greșită și ar putea distruge toate rezultatele bune de până acum. Am pregătit un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează. Până acum, în țara noastră, sunt rezultate foarte bune.

Klaus Iohannis, declarații despre ce urmează să se întâmple după 15 mai. Anunțul pentru români
Klaus Iohannis a prezentat un grafic, pe țări, legat de evoluția noului virus, dar și decesele, alături de îmbolnăviri

N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate bune obținute cu greu? Cred că ne-a fost foarte greu să stăm acasă, medicilor le-a fost foarte greu, dar împreună am obținut aceste rezultate. Pericolul nu a trecut și este nevoie de atenție. Nu înseamnă că după 15 mai revenim la viața pe care o aveam înainte. Nu înseamnă o revenire la normal bursc. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum 3, nu vom putea ieși la restaurant sau la mall, nu vom putea să plecăm nici din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. Vor fi lucrurile detaliate. Nu putem să riscăm un număr mare de persoane în același loc. Relaxarea restricțiilor se va face gradual. E nevoie de atenție, de echilibru, de o abordare responsabilă. (…) Când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau medicamente, dezinfectanți, dar toate acestea s-au procurat, s-au folosit cu mare succes și banii europeni. România are acces la un miliard de euro, folosiți pentru achiziționarea de echipamente, sporurile medicilor, sunt bani pentru români, pentru personalul nostru.

(…) Nu toți politicienii au vrut să se implice, un contraexemplu este Parlamentul. Au existat partide politice care s-au folosit de această pandemie, un festival deplorabil, administrat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv. Oamenii care au lăsat România fără bani, care au fost risipiți de guvernele PSD. Este trist ca după ani și ani de guverne PSD să ne găsim în situația să facem față unei epidemii groaznice. Sunt politicienii care se agață de spaimele oamenilor și încearcă să transforme asta în capital electoral, este jalnic”, a susținut Klaus Iohannis, în urmă cu puțin timp.

Urmăriți Impact.ro și pe