Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. A făcut apel la diplomaţie: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei”

Elena Avramescu 14.12.2022, 15:09
Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră. A făcut apel la diplomaţie: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei”

Președintele României, Klaus Iohannis, are în plan să ia măsuri cu privire la votul Austriei care a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul Europei, în contextul în care vrea să reia discuțiile care pot ajuta la schimbarea acestuia. Însă exclude boicotul vehiculat în ultimele zile, spunând clar că autorităţile de la Bucureşti nu vor apela la așa ceva.

Președintele Klaus Iohannis nu susține boicotul împotriva Austriei

Aceste declarații au fost făcute la Bruxelles, cu puțin timp înaintea participării la Summitul UE-ASEAN (Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), aducând aminte despre votul negativ al Austriei pe aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Momentul trebuie tratatat cu diplomatie. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România.

Integrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte al României pentru perioada următoare. Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care ar trebui înlăturate ca să vedem cum procedăm în continuare”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ținut să mai precizeze că România se confruntă cu două mari probleme în acest moment, iar asta se datorează atitudinii neprietenoase a Austriei. În plus, chiar dacă votul a fost negativ de această dată, asta nu înseamnă că este definitiv, ci doar o amânare.

Klaus Iohannis, despre șansele României de aderare la Schengen
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis

O a doua problemă o reprezintă votul Olandei, care a fost mix pentru România și negativ doar pentru Bulgaria. Astfel că acesta reprezintă doar o amândare până când se vor rezolva problemele din Bulgaria.

„Sunt teme pe care eu le voi ridica, tema Schengen! Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi, românii, vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, considerat vinovat pentru eșecul aderării la Schengen

După eșecul aderării României la Spațiul Schengen, au apărut o mai multe critici și nemulțumiri, astfle că unii români consideră că ar trebui boicotate firmele și produsele austriece, în timp ce alții spun că vina le aparține conducătorilor și, în cea mai mare măsură, președintelui Klaus Iohannis.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) a realizat un sondaj de opinie după acest eșec, iar românii consideră că vina îi aparține, în cea mai mare măsură, președintelui Iohannis.

Sondajul CURS a fost făcut în perioada 9-11 decembrie 2022, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), care a avut 1088 de respondenţi cu votanţi în vârstă de 18 ani sau chiar peste.

În acest sens, la întrebarea: „Care este principalul vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen?”, participanții au răspuns că nu există un singur vinovat, ci mai mulţi, iar preşedintele Klaus Iohannis ocupă locul fruntaș (23%), întreaga clasă politică (12%), Guvernul (9%), interesele companiilor private (7%).

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...