Austria începe să se teamă de consecințe după ce a respins aderarea României la Schengen. Ce a apărut în presa de la Viena

Mihnea Tălău 14.12.2022, 12:32
Austria începe să se teamă de consecințe după ce a respins aderarea României la Schengen. Ce a apărut în presa de la Viena

România a fost lăsata în afara Spațiului Schengen, prin votul iresponsabil al Austriei. Evident că gestul neprietenesc de veto nu a rămas fără ecou în țara noastră. Ba, mai mult. Cuvântul ”boicot” este pe buzele tuturor. Acum, presa din Viena a început să se teamă de efectele negative pe care le-ar putea aduce Austriei, această decizie.

Austria începe să se teamă de repercursiuni

Austria poate fi pusă în fața unui proces la Curtea Europeană de Justiție (CEJ), informează cotidianului austriac „Kronen Zeitung”.

Un europarlamentar român vrea să depună o plângere la CEJ, comisia  fiind cea care este gardianul tratatelor. Astfel, Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să acționeze Austria în instanța supremă a UE pentru veto. După cum susține eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulație a cetățenilor și a mărfurilor.

”În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei”, a declarat acesta

Un alt europarlamentar român, Tudor Ciuhodaru a făcut o mișcare alternativă în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen și o „procedură de sancțiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens.

„Este incredibil, greșit și nedrept ca unii să fie mai egali decât alții și acest lucru trebuie să înceteze. Vreau să fim tratați ca francezii, englezii, olandezii și austriecii”, a declarat Ciuhodaru, conform „Die Presse”.

Austria se opune intrării României în Schengen

Semnalele de la București

Luni, România şi-a rechemat ambasadorul din Austria, in timp ce ministrul de Interne Lucian Bode i-a înmânat o scrisoare deschisă omologului austriac Gerhard Karner, în care îl acuză că nu și-a respectat promisiunea.

În toate aceste zile sunt proteste în toată țara în fața benzinăriilor cu capital austriac – OMV. O sucursală a Raiffeisen Bank din oraşul Cluj a fost vandalizată. Tot mai mulți români își închid conturile la băncile austriece. La fel procedează și multe dintre instituțiile statului, unde este vorba despre bani serioși. Asta fără a mai pomeni de protestele din fața Ambasadei Austriei în Capitală.

La București, ambasadorul Austriei, Adelheid Folie, nu a participat marți la recepția ambasadorilor din toate țările UE oferită de președintele Klaus Johannis. Presa a interpretat acest lucru ca pe un nou afront al Austriei la adresa României.

Este clar că în acest moment, punțile între București și Viena sunt rupte, iar o perspectivă pozitivă a discuțiilor, pare a fi foarte îndepărtată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...