Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca România să dea în judecată AstraZeneca. ”Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea așa de ușor”

Nicu Stan, Alexandrina Toader 22.04.2021, 15:58
Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca România să dea în judecată AstraZeneca. ”Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea așa de ușor”

Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca România să dea în judecată AstraZeneca. Care este motivul pentru care țara noastră ar putea da în judecată compania farmaceutică anglo-suedeză, citiți în articolul de mai jos.

România ar putea da în judecată AstraZeneca. Anunțul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca România să dea în judecată AstraZeneca. Motivul principal ar fi întârzierea livrării dozelor de vaccin anti-COVID de către compania anglo-suedeză în România.

De asemenea, Comisia Europeană pune la cale aducerea în justiție a unui caz contra AstraZeneca pentru a fi sigură că, în trimestrul al doilea, compania farmaceutică își va respecta angajamentele contractuale privind livrarea de vaccinuri contra coronavirus, a transmis joi Reuters, citând doi diplomați și un oficial ai UE.

Ue vrea sa dea in judecata AstraZeneca
Ue vrea sa dea in judecata AstraZeneca

UE vrea să dea în judecată AstraZeneca

”Da, Comisia a invocat intenția de a lansa o acțiune legală”, a spus un diplomat UE, făcând referire la întrunirea de ieri, de la Bruxelles, a celor 27 de ambasadori ai țărilor membre UE.

Reprezentantul UE, implicat în negocierile cu producătorii de vaccinuri anti-covid, a spus că ”statele UE trebuie să decidă dacă participă. Este vorba de respectarea livrărilor până la sfârșitul trimestrului al doilea”.

UE a criticat aspru AsraZeneca

De asemenea, și Politico.eu a scris, citând alți 5 diplomați europeni, că la întrunirea ambasadorilor de ieri, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au anunțat că sprijină ideea de a da în judecată compania anglo-suedeză AstraZeneca.

Producătorul farma AstraZeneca a fost criticat intens în blocul comunitar după ce a micșorat de mai multe ori livrările, până la niveluri cu mult mai reduse decât era obligată prin contract.

Câte doze de vaccin trebuia să livreze AstraZeneca

Conform contractului cu UE, AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze în trimestrul al doilea din 2021.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă și România va da în judecată compania AstraZeneca pentru întârzierea livrării dozelor de vaccin anti-coronavirus, că este „dezamăgitor” că furnizorul nu a respectat contractele și că „lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu”.

Bilanț coronavirus 22 aprilie 2021

Pe de altă parte, Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat aproape 3.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost raportate 150 de decese, iar la secțiile ATI din toată țara sunt internați puțin peste 1.400 de pacienți.

De asemenea, până astăzi, 22 aprilie, pe teritoriul țării noastre, au fost confirmate 1.039.998 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus (COVID – 19). În plus, 959.126 de pacienți bolnavi de coronavirus au fost declarați vindecați.

Urmăriți Impact.ro și pe