Anchetă declanșată la fabrica AstraZeneca din Belgia. Ce s-ar fi întâmplat cu dozele de vaccin pentru UE

Stan Filon 28.01.2021, 18:21
Anchetă declanșată la fabrica AstraZeneca din Belgia. Ce s-ar fi întâmplat cu dozele de vaccin pentru UE

Este scandal mare la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Bruxelles! Reprezentanții fabricii au anunțat Uniunea Europeană că va livra doar 25% din vaccinurile anti-coronavirus promise, dar s-a aflat că își onorează în schimb contractul cu Marea Britanie! Mai mult, Uniunea Europeană a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului!

Anchetă la fabrica de vaccinuri AstraZeneca din Bruxelles

Liderii Comisiei europene suspectează că dozele de vaccin care ar fi trebuit să ajungă în țările din Uniunea Europeană au fost deviate către Marea Britanie. Așadar, Comisia Europeană a cerut investigații amănunțite la fabrica AstraZeneca din Bruxelles!

Autoritățile de reglementare belgiene au demarat o investigație la fabrica respectivă, imediat după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va reduce semnificativ cantitatea de vaccinuri pe care o urma să o livreze către țările Uniunii Europene, relatează The Guardian.

Ancheta la fabrica de vaccinuri AstraZeneca din Bruxelles
Ancheta la fabrica de vaccinuri AstraZeneca din Bruxelles

Compania poate livra doar 25% din vaccinurile promise Uniunii Europene, dar respectă contractul cu Marea Britanie

Prima vizită a oficialilor de la agenția belgiană s-a terminat miercuri, iar oficialii au luat cu ei eșantioane și documente de la fabrică și urmează să efectueze o nouă inspecție în zilele care urmează.

AstraZeneca a anunțat anterior că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene, iar motivul invocat ar fi fost probleme de producție la fabrica din Belgia.

Cu toate acestea, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a își putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze către Marea Britanie.

Conform contractului cu UE de până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată.

UE a pre-finanțat dezvoltarea vaccinului AstraZeneca

”Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul european pentru sănătate. ”Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a mai spus Stella Kyriakides.

Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat ”întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și ”vrea să vadă rezultatul”.

”Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...