Judeţele vor dispărea? Boc vrea o reformă administrativă. “Un sistem vechi”

Nicu Stan, Mihai Cheleș 27.05.2021, 17:11
Judeţele vor dispărea? Boc vrea o reformă administrativă. “Un sistem vechi”

Judeţele vor dispărea? Boc vrea o reformă administrativă. “Un sistem vechi”. Fostul premier al României crede că numai așa se va moderniza România.

Emil Boc cere reorganizarea României. Împărțirea pe județe nu ar lăsa România să se modernizeze

Judeţele ar putea să dispară dacă se va pune în aplicare reforma administrativă propusă de Emil Boc, actual primar al clujului și fost premier al României.

Emil Boc, primarul Clujului, rămâne susținătorul regionalizării prin desființarea județelor. Acesta este de părere că doar o reformă administrativă serioasă poate contribui la modernizarea țării.

Emil Boc sustine ca regionalizarea va aduce prosperitatea Romaniei
Emil Boc sustine ca regionalizarea va aduce prosperitatea Romaniei

Împărțirea pe județe datează de la 1968

Emil Boc a mai spus, în cadrul dezbaterii ”Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”, organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum, că împărțirea pe judeţe a României datează din 1968 și reprezintă piedica în calea dezvoltării.

”În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori.

Județele nu sunt definite în UE

Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei.

Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea, a spus Emil Boc.

Comasarea județelor mai ușoară decât modificarea Constituției

Fostul premier vine și cu soluția. Aceasta ar fi comasarea unor județe ale țării. Soluția mai grea ar fi modificarea Constituției.

”Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.

Desfințarea județelor ar duce la dispariția sistemului clientelar

Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici.

O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, a declarat Emil Boc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI