Iulia Dumanska se teme pentru părinții ei. Portărița naționalei române de handbal e născută în Ucraina: „Limba am învățat-o în 3 luni”

Andra Daoud 11.03.2022, 08:07

Portărița echipei naționale de handbal a României trece prin momente dificile și este îngrijorată pentru familia ei, rămasă în Ucraina, în plin război. Iulia Dumanska s-a născut în orașul Horodenka, undeva în vestul țării, și întreaga ei familie a rămas acolo. Ea a venit în România în urmă cu câțiva ani și a povestit că nu știa deloc limba, însă a învățat-o în doar trei luni.

Iulia Dumanska se teme pentru părinții ei

Sportiva în vârstă de 25 de ani este legitimată la clubul Podravka Koprivnica în Croația, dar joacă la echipa națională de handbal feminin a României. De origine ucraineană, handbalista se teme acum pentru siguranța familiei sale. Deși orașul din care este originară se află în vestul Ucrainei și nu a fost lovit până acum de atacurile armatei ruse, sportiva își face griji pentru siguranța părinților ei.

Părinții și doi dintre bunici sunt în Ucraina. Sunt foarte îngrijorată pentru toți. Tata are 46 de ani și nu poate părăsi țara. Nu e deocamdată încorporat, face parte cumva din trupele de rezervă, dar e implicat în ajutorarea refugiaților care sosesc din părțile asediate și distruse.

Mama nu vrea să plece fără tata, iar bunicii nu au pașapoarte. Doar sora mea e în România. Le-am zis să vină la mine, dar momentan e imposibil”, a povestit Dumanska pentru playsport.ro.

Ai mei sunt OK acum, dar speriați. Situația e foarte grea. După ce voi termina sezonul în Croația, la sfârșitul lunii mai, voi merge cu siguranță acasă.

La noi stau și două familii din Kiev, niște prieteni, care s-au ascuns în beciuri timp de cinci zile, iar când au prins ocazia să iasă din Capitală au fugit spre vest. Se întâmplă o mare tragedie, iar rușilor li se prezintă de la Moscova numai minciuni despre o țară pe care, de fapt, o bombardează”.

Iulia Dumanska se teme pentru părinții ei. Portărița naționalei române de handbal e născută în Ucraina: „Limba am învățat-o în 3 luni”
Iulia Dumanska este portărița echipei naționale de handbal a României

„Ucraina trece printr-o perioadă groaznică”

Sportiva a postat și pe rețelele sociale un mesaj, la câteva zile de la izbucnirea războiului, și i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru Ucraina. Dumanska a scris atunci că speră ca totul să se termine cât mai repede și cu cât mai puține pierderi de vieți omenești, însă nu și-a imaginat că lucrurile vor lua o asemenea amploare.

Ucraina trece printr-o perioadă groaznică. Îmi doresc şi sper că problemele se vor rezolva cât mai repede. Vreau ca aceste lucruri să se încheie cât mai repede, cu pierderi cât mai mici. Părinţii mei şi familia mea sunt acolo şi vreau să ştie că le sunt alături. Vrem pace. Războiul înseamnă durere pentru toată lumea. Războiul nu este o soluţie. Fiţi alături de Ucraina! Rugaţi-vă pentru Ucraina”, scria sportiva pe Instagram, după primele zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Sportiva le-a călcat pe urme mamei și bunicii, pentru că ambele au fost portărițe de handbal, iar tatăl ei a fost fotbalist. Iulia a mai povestit, în cadrul aceluiași interviu, că atunci când a ajuns în România era un copil și că nu știa limba deloc. În trei luni, cu ajutorul antrenorului și al colegelor, a învățat limba română.

În fiecare seară, după antrenamente, încercam să citesc și să scriu câte ceva în limba română. În trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost «brațe», deoarece sunt portar și tot timpul trebuia să vorbesc cu fetele din apărare. Alte cuvinte pe care le-am învațat printre primele au fost «mută» și «pivot»”, povestea sportiva în urmă cu câțiva ani.

Urmăriți Impact.ro și pe