Îți vin direct la ușă, se aplică în toată România: așa se evită fraudele și te lasă fără bani

Gabriel Peneș 11.04.2023, 10:34
Îți vin direct la ușă, se aplică în toată România: așa se evită fraudele și te lasă fără bani

Un proiect de lege inițiat de Raluca Turcan readuce pe tapet problema concediilor medicale fictive. Cum în primele două luni ale acestui an s-au solicitat deja sume uriașe pentru acest tip de concedii, deputatul liberal vrea să înființeze o adevărată „poliție a concediilor medicale”, astfel încât persoanele care nu sunt găsite acasă în urma controalelor să nu mai primească banii aferenți concediului respectiv.

Îți vin direct la ușă, se aplică în toată România

În condițiile în care bugetul de stat are o „gaură” de 20 de miliarde de lei, politicienii caută soluții de economisire a banului public, iar una dintre soluții repune pe tapet problema concediilor medicale fictive. Dacă inițiativa legislativă va fi aprobată, te vei putea trezi cu poliția la ușă, care va verifica dacă ești, cu adevărat, într-o situație corespunzătoare concediului medical solicitat.

Deputatul liberal Raluca Turcan a inițiat un proiect legislativ ce prevede că persoanele care nu răspund la ușă sau nu permit verificarea în timpul concediului medical, nu vor primi banii aferenți concediului.

Raluca Turcan a argumentat prin faptul că – în primele două luni ale acestui an – s-au solicitat deja sume uriaşe pe concediile medicale.

„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a «chiuli» de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății. Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, a punctat Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Îți vin direct la ușă, se aplică în toată România așa se evită fraudele și te lasă fără bani
Deputatul liberal Raluca Turcan vrea să înființeze o „poliție a concediilor medicale” care să-i depisteze pe angajații care-și iau astfel de concedii, dar fictiv

Așa se evită fraudele și te lasă fără bani

Turcan a precizat că aceste măsuri sunt necesare, având în vedere că în doar primele două luni ale anului curent, au fost cerute deja sume în procent de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

„Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare / locale”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a adăugat că drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României vor fi respectate. De asemenea, liberala spune că se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reşedinţei asiguratului.

„Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, a mai transmis Raluca Turcan.

Nu e prima data cand apare o astfel de propunere. S-a mai întâmplat din 2010, în plină criză economică, atunci când statul era disperat să obțină bani la buget, până în 2015, atunci când angajații de la casele de sănătate, dar și polițiștii, trebuiau să-i verifice pe cei care se aflau în concedii medicale, amintește Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....