Iranul sare în ajutorul Rusiei. Va furniza 40 de turbine pentru industria gazelor

Elena Avramescu 24.10.2022, 08:40
Iranul sare în ajutorul Rusiei. Va furniza 40 de turbine pentru industria gazelor

Nici de data aceasta Iranul nu a stat deoparte, astfel că a anunţat duminică că a fost semnat un contract cu Rusia pentru furnizarea a nu mai puțin de 40 de turbine ce au rolul de a ajuta industria gazelor din această ţară, ce a fost puternic lovită de sancţiunile occidentale din cauza invaziei Ucrainei începută la data de 24 februarie.

40 de turbine pentru industria gazelor, pregătite de Iran pentru Rusia

„Succesele industriale nu se limitează la domeniul rachetelor şi dronelor. În prezent, 85% din instalaţiile şi echipamentele necesare industriei gazelor sunt fabricate în interiorul ţării şi, ţinând cont de această capacitate, recent a fost semnat un contract pentru exportul a 40 de turbine de fabricaţie iraniană în Rusia”, a declarat directorul executiv al companiei iraniene de gaze (Iranian Gas Engineering and Development Company), Reza Noushadi.

Cu toate acestea, Reza Noushadi nu a menționat când a fost semnat contractul și nici când vor fi livrate turbinele.

Rusia a luat decizia de şi-a reduce sau chiar de a întrerupe livrările către mai multe ţări europene, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor la energie. Acest lucru s-a întâmplat după sancţiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei la 24 februarie.

Rusia mai susține că toate aceste sancţiuni nu au avut alt rol decât să împiedice întreţinerea infrastructurii de gaze a Rusiei, ceea ce a dus la blocarea întoarcerii unei turbine Siemens trimise în Canada pentru reparaţii, însă Occidentalii au declarat vehement că Rusia că foloseşte gazele drept armă.

drone iraniene
Drone iraniene

Noushadi consideră că sancţiunile americane împotriva Rusiei au rolul de a exclude Moscova de pe piaţa gazelor, precum și de a elimina „unul dintre cei mai mari concurenţi” ai Statelor Unite pe această piaţă. În plus, atât Rusia, cât şi Iran dispun de unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume, și mai au în comun faptul că ambele au fost supuse unor severe sancţiuni americane. Tocmai de aceea, cele două ţări au vorbit recent despre importanţa creşterii cooperării bilaterale.

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, i-a spus lui Vladimir Putin că această cooperare dintre cele două ţări le va face mai puternice, iar cu două luni înainte, Vladimir Putin a vizitat Teheranul, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Raisi şi cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a cerut o colaborare pe termen lung mai puternică cu Moscova.

Iran a trimis drone și rachete Rusiei

Iranul și-a demonstrat rolul de aliată a Rusiei după ce a promis furnizarea de arme statului. Mai precis, Teheranul a acceptat să trimită drone de atac în mare secret, precum și primele rachete sol-sol de fabricație iraniană destinate utilizării împotriva orașelor ucrainene și a trupelor.

Însă asta nu este tot deoarece fluxul crescut de arme din Iran poate să compenseze pierderile uriașe în echipamentul militar rusesc de la invadarea Ucrainei, în februarie.

Recent au apărut mai multe fotografii cu rămășițele a prsupuselor drone de fabricație iraniană utilizate în atacuri împotriva țintelor ucrainene, la scurt timp după ce Iranul a negat deseori că ar fi furnizat astfel de arme aliatului său, Rusia.

La data de 18 septembrie, Teheranul a trimis oficiali în Rusia pentru a finaliza termenii pentru transporturi suplimentare de arme, inclusiv două tipuri de rachete iraniene sol-sol, potrivit oficialilor unei firme dintr-o țară aliată SUA, care monitorizează îndeaproape activitatea Iranului privind armamentul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...