Iohannis și ora închiderii. Președintele țării ne vorbește cu ”dragilor” și chibițează oficial asupra orei de intrare în case, 22 în loc de 23 | Editorial de Alin Buzărin

Alin Buzărin 09.03.2021, 19:30
Iohannis și ora închiderii. Președintele țării ne vorbește cu ”dragilor” și chibițează oficial asupra orei de intrare în case, 22 în loc de 23 | Editorial de Alin Buzărin

”Vreau să spun, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paște”, așa a liniștit Președintele Țării nația, marți seara. Cu ”dragii mei”, ”dragilor”, ”dragi români”, familiarisme care de regulă exprimă atașamentul, coeziunea dintre popor și alesul său, apropierea, ideea de suflete contopite. Pentru cei mai pretențioși și mai nuanțați, torentul de dulcegării din familia cuvântului ”drag” poate sugera și altceva. Ideea de a-i face și pe cei mai îndărătnici să priceapă că președintele vrea doar binele, umblând la exprimări dulcege, care de regulă merg la sufletul oamenilor. Dar, oare, chiar merg?

”Cel mai probabil”

Ideea de bază a discursului prezidențial de marți a fost însă alta. Sub șuvioul de ”dragilor” se afla crusta unei decizii complet abulice pe care autoritățile sunt pe cale s-o ia. Aceea de a restricționa circulația la ora 22, în loc de ora 23, cea de acum. După abundente alegații despre atenția care trebuie acordată școlilor (acolo unde mai sunt încă deschise) sau spitalelor (acolo unde încă mai au paturi libere), locatarul de la Cotroceni a vorbit despre schimbarea orei 23 cu ora 22 folosind termenul ”cel mai probabil”. O dovadă a șovăielii, a incertitudinii, a eternei bâjbâieli a Autorităților, care încă nu sunt convinse că măsurile lor sunt cele care ar trebui să fie, și-atunci aruncă nade publice și urmăresc efectele feedback-ului. În discursul unui șef de stat n-ar trebui să apară aceste forme deranjante de echivoc!

Știe virusul cât e ceasul?

Dincolo de imprecizia discursului, trebuie analizată și eficiența măsurii în sine. Așadar, îi băgăm pe oameni în case cu un ceas mai devreme, la 10 seara în loc de 11. Și cu asta ce rezolvăm? Limităm răspândirea virusului, îi retezăm o oră din intervalul de acțiune? Oare știu nenumăratele tulpini cât e ceasul? Se culcă virusul mai dervreme? Povestea cu 22 în loc de 23 e la fel de absurdă ca și aceea cu interzicerea circulației pe timpul nopții, măsură luată acum un an, la debutul Stării de Urgență, însă abandonată imediat, pentru că era un nonsens.

Editorial Alin Buzărin. Iohannis și ora închiderii
Editorial Alin Buzărin. Iohannis și ora închiderii. Inquam Photos / Octav Ganea

Nu seara e problema

Dacă numărul de cazuri e în alarmantă creștere, nu umblatul pe străzi între 10 și 11 seara e cauza. La ora aceea circulă lume puțină, doar oameni care vin și se duc la treabă, pentru că nu prea au de unde să vină, cât timp totul se zăvorăște încă de la ora 21. Pericolele vin în cu totul alte momente ale zilei și din cu totul alte zone. Nu un riveran care-și duce cățelul să facă pipi e problema, nici un ins care vine de la serviciu, nici măcar un bețiv care se întoarce pe trei cărări de la ”una mică”.

Teatrele da, hypermarketurile nu

S-au închis (în București, dar nu numai) restaurantele la interior, cinematografele și chiar teatrele. Adică o sală de spectacole de 500 de locuri nu mai poate funcționa la o treime de capacitate (puțin peste 150 de perechi de ochi), în schimb, într-un hypermarket pot respira concomitent mii de plămâni. Nu trebuie să se facă nici 10 seara, nici 11, pentru ca aceste leagăne ale comerțului milenarist să fie arhipline, insalubre și de-a dreptul periculoase. Cine a avut curiozitatea de a trece pragul așcestor așezăminteale mecenatului contemporan în după-amiaza de 8 martie (în mod cu totul întâmplător prina zi de scenariu roșu bucureștean) a putut observa îmbulzeală ca în gară, cozi cu zeci de coșuri, oameni care se lipesc unii de alții, se împing în fața rafturilor și, majoritatea, țin masca sub nas, ca să nu li se aburească ochelarii.

De ce să-i supărăm?

Teatrul ferecat e românesc, hypermarketul e corporație occidentală, lucrare multinațională și nu se cade să-i vexăm pe acești oameni atât de bine intenționați! Ca să ne facem că ne pasă de creșterea numărului de cazuri, băgăm oamenii în case la 10 seara, însă-i lăsăm să îngrașe burțile corporatiștilor apuseni în tot restul zilei. Și nici nu ne gândim la un lockdown de Paște, când aceleași hypermarketuri nu pot rata prilejul de a înregista încasări record. Acum ați înțeles, dragilor, ce vă spune Klaus Iohannis?

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...